Kun je paddenstoelen rauw eten?

Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar het is niet verstandig om er grotere hoeveelheden van te eten.

In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shiitakes, komt van nature de gifstof agaritine voor, zo is te lezen bij het Voedingscentrum. Van deze stof is aangetoond dat hij kankerverwekkend is bij muizen. Mogelijk is hij in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.

Het is dus verstandig om paddenstoelen altijd te verhitten, door te smoren, stoven en te bakken wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken. Hiermee dood je ook eventuele bacteriƫn afkomstig uit de mest waarop champignons gekweekt worden.

Ook door paddenstoelen te bewaren in de koelkast daalt de hoeveelheid agaritine. Paddenstoelen zijn in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar.

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis