Kun je paddenstoelen rauw eten?
Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar het is niet verstandig om er grotere hoeveelheden van te eten.
In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shiitakes, komt van nature de gifstof agaritine voor, zo is te lezen bij het Voedingscentrum. Van deze stof is aangetoond dat hij kankerverwekkend is bij muizen. Mogelijk is hij in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.
Het is dus verstandig om paddenstoelen altijd te verhitten, door te smoren, stoven en te bakken wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken. Hiermee dood je ook eventuele bacteriƫn afkomstig uit de mest waarop champignons gekweekt worden.
Zelf plukken?
Met name tijdens de maanden september en oktober kun je de natuur in trekken. Neem in ieder geval een mes mee om de paddenstoelen af te snijden. Zorg ervoor dat je een determinatiegids bij je hebt en snij de paddenstoelen alleen af wanneer je 100% zeker bent dat je ze kunt eten.