Lijst van lekkere paddenstoelen

Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar het zijn eigenlijk schimmels. Eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. 

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood (porcini) groeit wild in Nederland, maar is ook in Frankrijk en Italië geliefd als cèpes of porcini; varkentjespaddenstoelen. De pittige smaak wordt nog versterkt als je de paddenstoel droogt. Daardoor zijn gedroogde ‘porcini’ een fantastische smaakmaker in risotto, pasta en sauzen.

Hoorn van overvloed

Hoorn van overvloedHoorntjes van overvloed zien eruit als zwarte cantharellen. Door hun spectaculaire kleur worden ze ook wel ‘doodstrompetten’ (van het Frans: ‘trompettes de la mort’) genoemd, maar ze zijn niet alleen eetbaar, maar ook verrukkelijk! Kort gebakken zijn ze superlekker bij vis of in soep. ‘Hoorntjes’ zijn altijd wild en in Nederland zijn ze zeldzaam, dus laat ze staan als je ze tegenkomt.

Portobello

Een portobello is eigenlijk een uitgegroeide champignon, maar door zijn reuzenformaat verdient hij een apart plaatsje. Portobello’s hebben meer smaak dan gewone champignons en je kunt ze vullen, bakken in de oven of als biefstuk in de pan.

© Onderwijsgek Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported 

Cantharel

De cantharel is een echte wildebras: kweken lukt niet! Cantharellen zijn zo lekker en ‘herfstig’ dat je er zo weinig mogelijk mee moet doen, kort bakken in roomboter is genoeg. Was ze wel eerst voorzichtig, want cantharellen kunnen behoorlijk zanderig zijn.

Lees ook deze bijlage

Antoinette maakt Paddenstoelensoep

Je hebt paddenstoelen en je hebt gedroogde paddenstoelen. Het smaakverschil is groot. Antoinette’s persoonlijke favoriete gedroogde paddenstoel is de Chinese champignon. Ze maakt er een kruidig soepje van.

Verder lezen

Shiitake

Alle eetbare paddenstoelen zijn gezond en hebben medicinale eigenschappen, maar volgens Japans onderzoek zou de shiitake zelfs tegen kanker beschermen! Shiitakes zijn lekker pittig en stevig (ook als je ze lang verhit) en daardoor heerlijk als smaakmaker in allerlei gerechten.

© Chris 73 / Wikimedia Commons

Bundelzwammetje

Bundelzwam is een verzamelnaam voor verschillende kleine paddenstoelen die in trosjes of ‘bundeltjes’ groeien. De bekendste (en lekkerste) zijn Fluweelpootjes (gekweekt: Enoki), Beukenzwammetjes (Shimeji) en Nameko (Goudkopjes). Gekweekte bundelzwammetjes zien er volkomen anders uit dan hun wilde broertjes, omdat ze in het donker groeien. Bundelzwammetjes blijven lekker knapperig bij het koken of bakken.

Oesterzwam

De ‘gewone’ grijze oesterzwam zie je het vaakst, maar in speciaalzaken en op boerenmarkten vind je ook prachtige gele oesterzwammen, zoete roze oesterzwammen en de koningsoesterzwam (duinvoetje). Ze worden meestal gekweekt, maar komen ook in het wild voor. De gekleurde oesterzwammen hebben de meeste smaak, kort bakken is genoeg. Grijze oesterzwammen zijn heerlijk in stoofschotels.

Champignon

De ‘gewone’ witte champignon heeft een uitgebreide familie: de mini-knoopchampignon, de reuzen-portobello, de bruine, notige kastanjechampignon, de subtiele anijs- of akkerchampignon en de aromatische amandelchampignon. Ze worden gekweekt, maar komen ook allemaal in het wild voor. (Roer)bakken of kort stoven is het lekkerst.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu