Recept: Rabarbergazpacho

Andersom koken met het kookboek; Heel veel veg! Kies éérst wat voor groenten je wilt eten, en maak die zo lekker mogelijk klaar. Pas daarna voeg je eventueel wat vlees of vis toe voor ‘erbij’.

Vegetarisch

Dit is pure frisheid in een kom. Deze koude soep is precies wat je nodig hebt om af te koelen en bij te komen als het heet is, met komkommer die de scherpe, zure smaak van de rabarber verzacht.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g rabarber
  • 2 middelgrote komkommers (ongeveer 700 g), gekoeld
  • 4 el extra vergine olijf- of koolzaadolie
  • 1 el suiker
  • zeezout en zwarte peper

Bereiden

  • Maak de soep ruim van tevoren zodat ‘ie goed kan afkoelen voor je hem pureert.
  • Snijd boven- en onderkant van de rabarber af en snijd de stengels in stukjes van 5 cm; houd een paar stukjes apart.
  • Doe de rest met 200 ml water in een pan en breng aan de kook.
  • Laat 7-10 minuten zacht koken tot de rabarber gaar is; roer af en toe, zodat de stukjes gelijkmatig garen.
  • Laat de rabarber en het kookvocht in een kom glijden, laat helemaal afkoelen en zet de kom dan in de ijskast.
  • Schenk de koude rabarber en het kookvocht in de blender.
  • Snijd een stukje van 10 cm van een van de komkommers af en leg dit weg.
  • Schil de rest van de komkommers en snijd ze in grove stukken, met pitjes en al, en voeg toe aan de blender.
  • Voeg 100 ml koud water, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel suiker en wat zout en peper toe.
  • Pureer tot een gladde soep.
  • Proef en voeg extra zout, peper of suiker toe als dat nodig is.
  • Snijd de achtergehouden rauwe rabarber en komkommer in kleine blokjes en meng ze met wat zout, peper en de overige 2 eetlepels olie.
  • Schenk de soep in koude kommen.
  • Schep er wat van het rauwe rabarber-komkommermengsel op, bestrooi met wat peper en serveer.

Groenten in de hoofdrol in Heel veel Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Ontdek hoe lekker het is om te koken met oneindig veel groenten!

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu