Gember(shot): hype of écht gezond?

Er wordt van alles beweerd over de gezondheidsvoordelen van gember. En omdat het zo goed voor je is, zou je er natuurlijk gelijk een heleboel van moeten nemen in de vorm van een gembershot. Maar kloppen de gezondheidsclaims over gember wel? 

Gember zou onder andere goed zijn voor je weerstand, spijsvertering en vitamine-opname. En als we de claims moeten geloven is het ook nog bevorderend voor de doorbloeding, reinigt het je lichaam, bestrijdt het pijn, verdrijft het misselijkheid en is het ontstekingsremmend. 

Gember als smaakmaker door je eten of als gemberthee past in een gezonde voeding, stelt het Voedingscentrum. Maar gember als medicijn, bijvoorbeeld in de vorm van een gembershot, is iets heel anders. Een gembershot kun je zelf maken, maar wordt ook voor zo’n drie euro per shot door verschillende winkels verkocht. Hier zit gemiddeld dertig gram gember in. Is het dit bedrag waard? Of kun je je geld beter ergens anders aan uitgeven? Radar behandelt de meestvoorkomende gezondheidsclaims met Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie (Wageningen UR). 

Enige juiste claim: werkt tegen misselijkheid

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan