Wie moeten B12 bijslikken?

B12 is een belangrijke vitamine. Hij is nodig voor het maken van rode bloedcellen, en het goed laten werken van je zenuwen. Ook is het nodig voor het maken van DNA. Daar wil je dus geen tekort aan hebben. De enige manier om vitamine B12 binnen te krijgen is via voeding.

Vitamine B12 kun je zelf niet aanmaken, maar je hebt het wel nodig. Bij een tekort kun je bloedarmoede krijgen en neurologische problemen, zoals tintelingen in je vingers en spierzwakte in je benen. Eet je alleen maar plantaardig? Slik dan pillen met vitamine B12 of eet producten waaraan dat is toegevoegd, adviseert het Voedingscentrum. Want het stofje zit nu eenmaal uitsluitend in dierlijke producten. Eet je geen vlees of vis maar bijvoorbeeld wel melk, kaas en eieren? Dan hoef je je geen zorgen te maken, je krijgt dan genoeg vitamine B12 binnen. Ironisch is dat dieren zelf óók geen B12 kunnen aanmaken. Alleen bacteriën en archaea – net als bacteriën een soort eencelligen – kunnen dat.

Mensen die helemaal geen dierlijke producten eten moeten B12 bijslikken

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan