Wie moeten B12 bijslikken?

B12 is een belangrijke vitamine. Hij is nodig voor het maken van rode bloedcellen, en het goed laten werken van je zenuwen. Ook is het nodig voor het maken van DNA. Daar wil je dus geen tekort aan hebben. De enige manier om vitamine B12 binnen te krijgen is via voeding.

Vitamine B12 kun je zelf niet aanmaken, maar je hebt het wel nodig. Bij een tekort kun je bloedarmoede krijgen en neurologische problemen, zoals tintelingen in je vingers en spierzwakte in je benen. Eet je alleen maar plantaardig? Slik dan pillen met vitamine B12 of eet producten waaraan dat is toegevoegd, adviseert het Voedingscentrum. Want het stofje zit nu eenmaal uitsluitend in dierlijke producten. Eet je geen vlees of vis maar bijvoorbeeld wel melk, kaas en eieren? Dan hoef je je geen zorgen te maken, je krijgt dan genoeg vitamine B12 binnen. Ironisch is dat dieren zelf óók geen B12 kunnen aanmaken. Alleen bacteriën en archaea – net als bacteriën een soort eencelligen – kunnen dat.

Mensen die helemaal geen dierlijke producten eten moeten B12 bijslikken

De hamvraag is: hoe komt de vitamine B12 dan in het runderlapje en de kaas? Grof gezegd: uit hun poep, of poep-in-wording. Koeien bijvoorbeeld hebben een enorme pens en allerlei andere magen waarin heel veel bacteriën leven. Een deel daarvan produceert vitamine B12. De koe neemt dat op en zo komt het in haar hele lichaam terecht, en ook in de melk. Menselijke darmbacteriën maken overigens óók vitamine B12 aan, maar ons spijsverteringskanaal is te kort om er genoeg van op te kunnen nemen. Gelukkig zijn de pilletjes voor weinig geld te koop bij de drogist, en is aan veel vleesvervangers vitamine B12 toegevoegd.

Bij ouderen is een chronische ontsteking van het maagslijmvlies de meest voorkomende oorzaak van een tekort aan vitamine B12

B12 tekort door lachgas

Overigens kun je ook als niet-veganist een tekort aan B12 hebben. Dat kan komen door een opnamestoornis, door bepaalde medicijnen of – de laatste jaren gigantisch in opmars – door het inhaleren van lachgas. Wie dat vaak doet, riskeert zelfs een dwarslaesie door gebrek aan vitamine B12.

B12 voor veganisten

Ben je veganist, neem dan elke dag producten met toegevoegd vitamine B12. Heeft de huisarts een te laag vitamine B12 gemeten met bloedonderzoek, dan heb je tabletten met 1000 microgram (1 miligram) nodig of B12-injecties van de huisarts.

B12-injecties

Sommige mensen nemen B12 ook niet op uit pilletjes, zij kampen met een opnamestoornis. Als je dan B12 bijslikt en de huisarts alleen de aanwezigheid van B12 in het bloed meet, zou je abusievelijk kunnen denken dat je geen tekort hebt – de waarde in het bloed stijgt namelijk wel, maar het lichaam heeft er niets aan. Schijnveiligheid dus. Je zou dan een uitgebreidere test moeten uitvoeren. Blijkt bij jou sprake te zijn van een opnamestoornis, dan kun je B12 per injectie toegediend krijgen.

Is te veel vitamine B12 schadelijk?

Tot voor kort waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12. Er zit op dit moment geen bovengrens aan de dosering zoals wel vaak bij andere vitamines het geval is. Recent onderzoek van het UMCG stelt echter dat een hoge concentratie B12 in het bloed een hogere kans op voortijdig overlijden voorspelt. Dat zou betekenen dat je niet onbeperkt B12 kunt gebruiken. Maar nader onderzoek is hiernaar nodig om bijvoorbeeld andere overlijdensrisico’s – zoals een ongezonde leefstijl – uit te sluiten. Het is dus nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is. Veganisten en mensen met een medisch aangetoond B12-tekort wordt aangeraden de supplementen gewoon te blijven nemen.

Meer informatie over een B12-tekort vind je op de website van Stichting B12tekort. Vermoed je dat je last hebt van een tekort, ga dan niet zomaar op eigen initiatief pilletjes slikken, maar raadpleeg eerst je huisarts.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Hendrietta Van Geel
15-01-2021 om 12:17

Als je een opname probleem heb, hebben pillen slikken echt geen nut. De enige vorm is dan via injectie die frequent moet worden gezet. Hoe komt radar bij deze onzin, ga eerst eens goed informeren, bv bij het vitB12 instituut in Rotterdam.
Voor dat je deze onzin verspreid.
Dit voorkomt schade voor alle patenten die momenteel brood nodig hun hele leven moeten spuiten en daar ben ik er 1 van

RADAR+ redactie
18-01-2021 om 15:38

Het klopt wat u zegt, in de laatste zin van het artikel noemen we ook de injectie en het opnameprobleem."Heeft de huisarts een te laag vitamine B12 gemeten met bloedonderzoek, dan heeft u tabletten met 1000 microgram (1 miligram) nodig of B12-injecties van de huisarts." Maar mogelijk is dit niet duidelijk genoeg. We hebben daarom als bron https://stichtingb12tekort.nl/ toegevoegd voor uitgebreidere informatie.

Praat mee