Getest: yoghurt met en zonder melk

Naast ‘gewone’ yoghurt van koemelk, zijn er steeds meer alternatieven op plantaardige basis te koop. Hoe smaken die? En zijn ze duurzamer dan gewone yoghurt? Ons panel testte vier plantaardige yoghurts en vier yoghurts met melk als basis. Jammer genoeg scoorde de lekkerste plantenyoghurt slechts een mager zesje.

Yoghurt in een kom op een tafel met blauwe bessen en een blauw geruite theedoek

Het panel

Fabio van Haarlem, student. Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist. Marjolein Pouderoyen, paraveterinair. Patrick Verkuil, software engineer en ervaren proever. Yara Vesters, student en vegetariër. Anja van Zijl, medewerker bouwmarkt. Wim van Zijl, thuiswerker en thuiskok. Ronald van Eijk regelde de logistiek.

De opzet

We proefden blind acht ongezoete, naturel ‘yoghurts’ uit de supermarkt die allemaal net anders zijn dan ‘gewone’ yoghurt. Vier op basis van melk en vier op plantaardige basis. Drie van de proevers eten weleens plantaardige zuivel, de anderen niet. We proefden de melkvarianten en plantaardige varianten door elkaar. Daar is voor gekozen omdat de plantaardige varianten duidelijk als ‘yoghurtalternatief’ in de markt worden gezet. Vragen waren: vind je het lekker, lijkt het op yoghurt, en zou je het zelf kopen?

Conclusie

Niet verrassend kwamen de ‘dierlijke’ yoghurts er beter uit dan de plantaardige. Ten eerste is dat een bekende smaak: de meeste ‘plantenyoghurts’ smaken behoorlijk afwijkend omdat hun grondstof niet melk is, maar bijvoorbeeld soja of haver. Daar moet je dus aan wennen. Als ze meer dan een paar happen namen gingen de proevers de plantaardige yoghurts vaak beter vinden. En dan bleek het verschil niet altijd zo groot. Een enkele plantaardige yoghurt werd zelfs aangezien voor ‘gewone’ (Alpro, de amandelkwark) en een melkvariant voor ‘misschien plantaardig’ (de Biogarde).

Soms was het schrikeffect te groot. De smaak was dan zo anders, dat het moeite kostte om onafhankelijk te proeven. Daarbij hebben veel plantaardige yoghurts nog een onaangename bij- of nasmaak (Alpro sojayoghurt), zit er extra ‘aroma’ in waar de smaak niet beter van wordt (Koko), of is de substantie afwijkend (Oatly). Misschien zou het helpen als ze niet de verwachting zouden wekken dat het yoghurt is, opperde een aantal proevers. We hebben natuurlijk maar een paar varianten geproefd: er zijn veel meer soorten verkrijgbaar van plantaardige soja- of kokos­yoghurt.

De originele Griekse yoghurt heeft 10% vet, maar er zijn steeds meer varianten op de markt met minder of zelfs geen vet. De geproefde Griekse yoghurt met 5% vet en Skyr met 0% vet hebben ongeveer dezelfde dikte: het cijfer ligt ook dicht bij elkaar. De ene proever hield juist van het romige, volle mondgevoel van de Griekse yoghurt, de andere meer van het frisse, zure van Skyr. Verrassend genoeg werd de winnende yoghurt, de biologische Pur Natur, door iedereen geroemd als dé yoghurt-zoals-yoghurt-moet-zijn. Teleurstellend was de score van de halfvolle Biogarde standyoghurt. Standyoghurt hoort juist stevig te zijn en deze was erg waterig. De smaak was helaas ook niet op orde en het zanderige mondgevoel kwam waarschijnlijk door toegevoegd melkpoeder om de yoghurt dikker te maken. Of misschien toevallig een mislukte pot?

Lees ook deze bijlage

Yoghurt met melk

9

Pur Natur biologische volle yoghurt

€ 2,45
  • Gewicht: 750 gram
  • Ingrediënten: Op basis van biologische volle melk en yoghurtculturen.
  • Voedingswaarde: Kcal: 64/100 g, vet: 3,1% (1,9% verzadigd), eiwit: 4,1%, suikers: 4,1%, vitamine B12, calcium.

Loethe: ‘Dit smaakt als yoghurt die je zelf maakt. Niet heel zuur, maar wel fris en romig. Helemaal goed.’ Fabio: ‘Heel zachtzuur én mild. Lekker.’ Yara: ‘Dit is een soort nulmeting voor yoghurt. Zo moet goede yoghurt zijn!’ Anja: ‘Kopen, die yoghurt!’ Marjolein: ‘Precies, zo hoort het. Fris, niet te zuur, precies romig genoeg. Echt lekkere yoghurt.’ Wim: ‘Hierbij heb je echt geen suiker nodig.’

Bakje Pur Natur yoghurt
8

Fage Total Griekse yoghurt

€ 3,50
  • Gewicht: 500 gram
  • Ingrediënten: Op basis van ingedikte melk, room, yoghurtculturen.
  • Voedingswaarde: Kcal: 93/100 g, vet: 5% (3,6% verzadigd), eiwit: 9%, suikers: 3%, vitamine B12, calcium.

Loethe: ‘Oh, lekker, friszuur en iets romig. Precies goed.’ Wim: ‘Topyoghurt: fluwelig, lobbig, zuur, zacht. Goed met fruit te combineren omdat hij zo stevig is.’ Marjolein: ‘Ik vind hem iets te boterachtig en minder fris. Maar wel lekker voor tzatziki, denk ik.’ Patrick: ‘Iets te vettig voor mij, niet zo fris als yoghurt moet zijn.’ Anja: ‘Erg lekker: fris, romig, stevig!’

7,5

Arla Skyr naturel

€ 1,90
  • Gewicht: 450 gram
  • Ingrediënten: Op basis van magere melk met yoghurtculturen en vegetarisch stremsel.
  • Voedingswaarde: Kcal: 61/100 g, vet: 0%, eiwit: 10%, natuurlijke suikers: 4%, calcium.

Loethe: ‘Romig zonder vet te zijn, heel stevig: Skyr of magere Griekse yoghurt denk ik.’ Anja: ‘Een kruising tussen kwark en yoghurt, iets te dik vind ik, maar wel goede frisse yoghurtsmaak.’ Yara: ‘Ik houd hier wel van: lekker zuur en stevig.’ Wim: ‘Lijkt meer op kwark.’ Fabio: ‘Lekkere, volle smaak, wel erg dik, ik vind iets dunnere yoghurt fijner.’ Marjolein: ‘Ik zou dit wel kopen, echt lekker!’

5-

AH Biogarde halfvolle biologische standyoghurt

€ 1,40
  • Gewicht: 500 gram
  • Ingrediënten: Op basis van volle biologische melk, magere melkpoeder en biogarde-culturen.
  • Voedingswaarde: Kcal: 47/100 g, vet: 1,4% (0,9% verzadigd), eiwit: 4%, suikers: 4,7%, calcium.

Loethe: ‘Zoet, waterig: in de verte standyoghurt maar érg dun. En een melig mondgevoel, zetmeel?’ Fabio: ‘Waterig, ik proef bijna niks!’ Marjolein: ‘Magere yoghurt, voor iemand die niet erg van yoghurt houdt en het toch niks kan schelen.’ Yara: ‘Nikserige yoghurt, zonde van de grondstoffen.’ Wim: ‘Geen vlees of vis, geen yoghurt, kwark of plantenyoghurt. Zanderig in je mond.’ Anja: ‘Smaakt volkomen vlak.’

Plantaardige yoghurt

6-

Alpro mild & creamy

€3
  • Gewicht: 755 gram
  • Inhoud: Op basis van 10,7% sojabonen en yoghurtculturen.
  • Voedingswaarde: Kcal: 42/100 g, vet: 2,3% (0,4% verzadigd), eiwit: 4%, suikers: 2,1%, toegevoegd: vitamines D, B12, calcium.

Loethe: ‘Dat is zoet voor een ‘naturel’ product! Ik denk dat het sojayoghurt is.’ Patrick: ‘Niet vies, maar ik vind de kartonnige nasmaak niet zo fijn.’ Yara: ‘Ik denk dat dit plantaardige yoghurt is en dus duurzamer dan gewone yoghurt. Ik vind ‘m ook wel lekker.’ Marjolein: ‘Te zoet, te magertjes! Beetje waterige kinderyoghurt.’ Wim: ‘Vaag vanilleachtig, niet erg zuur. Als yoghurtvervanger vind ik het een flinke onvoldoende, maar de smaak is wel in orde.’

5,5

AH amandelkwark ongezoet

€ 3,20
  • Gewicht: 400 gram
  • Inhoud: Op basis van 12% amandelen en yoghurtculturen
  • Voedingswaarde: 119/100 g, vet: 8,9% (0,8% verzadigd), eiwit: 2,7%, suikers: 1,4%, geen calcium, vitamines D en B12 toegevoegd.

Loethe: ‘Eerste hap: raar! Zuur! Maar bij dooreten wordt het wel beter, je moet er echt even aan wennen. Een romige bruinbrood-smaak. Misschien haver?’ Yara: ‘Volkorenyoghurt! Smaakt heel gezond.’ Marjolein: ‘Eigenlijk vind ik dit wel prima yoghurt.’ Fabio: ‘Ik vind het juist helemaal niet op yoghurt lijken!’ Wim: ‘Muffe noten- of tarwesmaak, als ik Brinta wil, koop ik wel Brinta.’ Anja: Granensmaak of ongebrande noten. Niet mijn yoghurt.’

Beker amandelkwark van AH
5

Oatly Havergurt naturel

€ 3,30 (Jumbo)
  • Gewicht: 400 gram
  • Inhoud: Op basis van 12% haver, aardappeleiwit
  • Voedingswaarde: Kcal: 84/100 g, vet: 3,5% (0,3% verzadigd), eiwit: 1,5%, natuurlijke suikers: 4,4%, toegevoegd: vitamines B2, B12, calcium, jodium.

Loethe: ‘Dit vind ik echt niet te eten. Zuur met klontjes.’ Wim: ‘Weeïge, zure drilpudding, geen gelijkmatige structuur. Vreemd spul.’ Yara: ‘Duidelijk plantaardig, zou je moeten kopen. Word iets beter als je het even doorklopt.’ Fabio: ‘Dit smaakt echt heel erg naar plant.’ Patrick: ‘Niet goed opgestijfd, er zitten stukjes in!’ Marjolein: ‘Dit doet me denken aan goedkope, zure yoghurt, maar dan over de datum.’

Bakje Oatly! Havergurt naturel
4,5

Koko dairy plantaardige yoghurt

€ 3,10 (Jumbo)
  • Gewicht: 400 gram
  • Inhoud: Op basis van 20% kokosmelk, yoghurtculturen. Kcal: 79/100 g, vet: 4,9% (4,2% verzadigd), eiwit: 0,6%, suikers: 4,3%, toegevoegd: vitamines D, B12, calcium. Extra: maïszetmeel, pectine, natuurlijk aroma.
  • Voedingswaarde: Kcal: 79/100 g, vet: 4,9% (4,2% verzadigd), eiwit: 0,6%, suikers: 4,3%, toegevoegd: vitamines D, B12, calcium. Extra: maïszetmeel, pectine, natuurlijk aroma.

Loethe: ‘Even wennen, dit is niet wat je verwacht bij yoghurt. Heftige kokossmaak, ik vraag me wel af of dat natuurlijk is.’ Yara: ‘Een kokosproteïnereep, maar dan als yoghurt. En bedorven kokos ook nog.’ Marjolein: ‘Wel aardig, maar het is gewoon niet wat je verwacht als je yoghurt koopt.’ Patrick: ‘Even schrikken, maar dan wel oké. Misschien ga ik dit ooit wel kopen.’ Wim: ‘Whoa! Wat is dit? Chemische nepkokos­pudding. Hoe kunnen ze denken dat dit op yoghurt lijkt?’ Anja: ‘Ik ben er ook gauw klaar mee.’

Bakje Koko joghurt
Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Getest en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

Ton Wielinga
09-05-2024 om 14:07

Jammer dat de voor en nadelen van lactose vrij en suikergehalte niet aan bod komt.

Praat mee