Recepten met eetbare planten

In de berm, je tuin, het park en het bos groeit eten. Helemaal gratis, dagvers en nog supergezond ook. Zeven puur natuurrecepten.

PAARDENBLOEMEN

Paardenbloembladeren zijn een beetje bitter, als witlof. Vroeger ‘bleekte’ men het bitter eruit door een bloempot over de plant te zetten. Jonge blaadjes zijn veel zachter van smaak en de bloemen smaken lekker nootachtig. Pas op: de bloemstelen kun je niet eten, het melksap is bitter en licht giftig.

Salade de pissenlit (traditionele paardenbloemsalade met spekjes, voorafje voor 4) Was en droog 2 flinke handen jonge paardenbloembladeren. Strooi er in een slakom ½ bosje fijngehakte bieslook en ½ bosje fijngehakte platte peterselieblaadjes over. Bak 150 g biologische spekblokjes op laag vuur knapperig (laat het spekvet niet verbranden!) en schep ze uit de pan. Blus het spekvet af met 2-3 eetl. witte wijnazijn, klop er nog een theelepel Dijonmosterd en eventueel 1 eetl. olijfolie door en breng de dressing op smaak met zout en peper. Schenk nog warm over de salade en strooi de spekblokjes erover. Garneer met paardenbloem-blaadjes.

ZEEKRAAL

Groeit langs de Waddenkust en in Zeeland (daar heet het ‘zouterik’). De vertakte, vlezige stengeltjes smaken knapperig zilt en sappig. Zeekraal is het lekkerst vroeg in de zomer: het plantje is beschermd, maar met mate plukken mag. En als je toch bezig bent, kijk dan of je andere zeegroenten als lamsoren en zeesla kunt vinden.

Zeekraal met pikante mosselen (voorafje voor 4) Laat 2 blikjes mosselen in pikante saus uitlekken boven een wok. Verhit het lekvocht op middelhoog vuur tot het is uitgebruist. Voeg 1 fijngesnipperde ui toe en roerbak ca. 2 minuten. Draai het vuur hoger en voeg 200 g goed gewassen en uitgelekte zeekraal toe. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg de mosselen toe en bak ca. ½ minuut mee tot ze warm zijn. Schep voorzichtig om, want de mosselen gaan snel kapot. Verdeel de zeekraal met mosselen over 4 warme bordjes of schaaltjes. Eet met geroosterd witbrood.

MADELIEFJES

De bloemetjes zijn prachtig in de sla en als garnering, de pittige blaadjes heerlijk in een omelet of als kruid bij vet (lams)vlees of vette vis. Waar madeliefjes groeien, vind je vaak ook rode of witte klaverbloemen: verrukkelijk op een boterham met honing.

Met madeliefjes gevulde haring (hapje, ca. 8 stukjes) Verwijder van 2 schoongemaakte haringen de staart en het laatste stukje graat. Hak een klein handje madeliefblaadjes fijn en meng met 45 g zachte milde geitenkaas en citroensap naar smaak. Beleg 2 haringhelften met een gelijkmatig laagje van dit mengsel en leg de andere helften erop. Druk iets aan en zet de haringen een kwartiertje in de vriezer. Snijd ze met een scherp mes in 8 mooie stukjes, garneer elk stukje met een madeliefje en steek er een prikkertje in

RAKET

Het wilde broertje van rucola! Raket houdt van omgewoelde grond. Je vindt de planten daarom vooral op braakliggend terrein, maar ook langs dijken en wegen. Gebruik raket als rucola, maar met mate, want deze ruige jongen is veel scherper en pittiger. De gele bloemetjes smaken naar honing.

Mini-pizza’s met halfgedroogde tomaatjes, nagelkaas en raket (voorafje/hapje voor 4) Verwarm de oven op 200 graden. Snijd 2 pita- (shoarma-)broodjes in de lengte door zodat je 4 platte ‘bodems’ hebt. Beleg met dunne plakjes Friese nagelkaas en 1 potje uitgelekte, gehalveerde alfgedroogde tomaatjes (‘al forno’). Leg de ‘pizza’s’ op een met bakpapier bekleed rooster in de oven tot de kaas is gesmolten; zet eventueel nog eventjes de grill aan. Bestrooi de pizzaatjes voor het serveren met een handje gewassen raketblaadjes en druppel er wat (balsamico)azijn over.

Paardenbloemen, zeekraal en fluitenkruid

VIOOLTJES

Het allerlekkerst zijn de kleine paarse Maartse viooltjes, maar die vind je nu niet meer. Gelukkig zijn die kleine geurige driekleurige tuinviooltjes een goede vervanging. Viooltjes smaken zoals ze ruiken: hoe meer geur, hoe meer smaak. Strooi viooltjes over salades, toetjes, voorafjes: ze maken alles mooier en lekkerder.

Viooltjesazijn (1 flesje). Pluk 1 handje zo geurig mogelijke, liefst paarse viooltjes. Doe ze in een schone afsluitbare fles, schenk er goede witte wijnazijn over en laat minstens 24 uur, maximaal 1 week trekken. Zeef de viooltjes eruit (doe eventueel 1 of 2 viooltjes terug in de fles, omdat het mooi staat) en gebruik de azijn in dressings of – in druppels – over verse vruchtensalade.

DENNENNAALDEN

Ze prikken een beetje, maar hebben ook een heerlijk frisse, citrusachtige smaak. Zet er eens thee van of laat de gekneusde naalden trekken in olijfolie, voor verrassende sladressings. Meng ze door amandel- of zonnebloemolie en je hebt een verrukkelijke badolie.

Dennennaaldenthee (1 flinke kop)  Kneus 4 theelepels verse dennennaalden (bijvoorbeeld in een vijzel) en overgiet ze met ca. 150-200 ml kokend water. Roer even door en laat 10 minuten trekken. Zeef de thee in een kop/mok en zoet met wat honing naar smaak.

FLUITENKRUID

De grote witte kantschermen hebben een licht anijsachtig aroma, dat vervliegt zodra je ze verhit. Gebruik ze als garnering van salades, gebak en toetjes. Fluitenkruid lijkt wat op vlierbloesem, dat een veel sterkere smaak heeft en op kruidig duizendblad, dat de hele zomer door bloeit. Heerlijk in thee.

Vruchtenbordje met fluitenkruidof vlierbloesem’kant’ (nagerecht voor 4) Neem 4 bordjes en rangschik hier zo mooi mogelijk wat van het allerlekkerste fruit op: gehalveerde aardbeien (met kroontjes), wat bessen (blauwe, bosbessen, witte en rode aalbessen, eventueel aan de takjes), frambozen, granaatappelpitjes, dunne plakjes perzik, wat kersen. Maak er schilderijtjes van. Druppel vloeibare (acacia-)honing naar smaak over de bordjes, eventueel ook wat druppels balsamico- of viooltjesazijn. Garneer de bordjes met fluitenkruidof vlierbloesem: verdeel de takjes als ‘kant’ over de bordjes.

ZEVENBLAD

Zevenblad zorgt voor veel ergernis bij tuinbezitters: heb je eenmaal zevenblad in je tuin, dan zijn de ondergrondse uitlopers heel moeilijk te bestrijden. Maak van de nood een deugd door dit lekkere recept te maken. Dit naar peterselie smakende plantje is behalve als soepgroente ook heerlijk als pesto, thee en in de stamppot.

Romige zevenbladsoep (5-6 kommen) Pluk/wied 1 emmer zevenblad: haal de worteltjes eraf. Was de blaadjes heel grondig, laat ze even uitlekken en hak ze grof. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan. Fruit hierin 1 gesnipperde ui zonder te laten kleuren. Voeg 1 schoongemaakte prei in ringetjes en 1 teen uitgeperste knoflook toe en fruit een minuutje mee. Doe het zevenblad en 900 ml water erbij en verkruimel 3 groenten- of kippenbouillonblokjes boven de pan. Laat 10 minuten zachtjes koken met het deksel erop. Proef of het zevenblad gaar is, laat anders nog een minuut of 2 pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer, voeg eventueel nog extra water toe. Roer 125 ml slagroom en 3 takjes fijngeknipte dille erdoor en laat nog een minuutje zachtjes koken. Maak de soep op smaak af met zout en peper en strooi er voor het serveren nog wat versgehakt zevenblad over.

  • Zelf plukken? Zorg ervoor dat je zeker weet dat wat je plukt ook echt eetbaar is en dat je nooit teveel plukt. Gebruik eventueel een plantenherkenningsapp, bijvoorbeeld de (betaalde) apps PictureThis of PlantSnap .

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Antoinettes recepten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu