Alles over groene thee

Groene thee is er in allerlei soorten en smaakjes. Wat is het verschil met zwarte thee en is groene thee echt gezonder?

Groene en zwarte thee

Groene theeblaadjes komen van dezelfde struik als zwarte thee: de ‘Camellia sinensis’.  Zwarte theeblaadjes zijn door inwerking van enzymen en zuurstof uit de lucht ‘geoxideerd’, daardoor zijn de kleur en smaak veranderd. Vervolgens is de thee gedroogd om de enzymwerking te stoppen. Groene thee is alleen kort verhit en snel gedroogd, wat de thee een frissere geur en smaak geeft dan zwarte thee.

Japanse groene thee is vaak verhit door het te stomen, wat een subtiele en soms ziltige bijsmaak geeft. Zulke thee heet ‘sencha’, Japans voor ‘gestoomd’. Echte sencha-thee vind je niet in de supermarkt, je moet ervoor naar een thee- en koffie-speciaalzaak of – site zoals Simon Lévelt, de theebaron.nl of theexpress.nl

Als je ooit echte, losse groene thee hebt geproefd, wil je nooit meer theezakjes

Er zijn veel natuurlijke varianten groene thee, die ook zonder toegevoegde smaakjes allemaal hun eigen aroma hebben. Losse groene thee van een goede kwaliteit is wel duurder dan thee in zakjes, maar het is het waard.  Waarschuwing: als je ooit echte, losse groene thee hebt geproefd, wil je nooit meer theezakjes…

Zo zet je groene thee

Thee in zakjes is altijd fijngemalen. Daardoor gaan smaak en geur heel snel achteruit en komen, vooral bij groene thee, de bitterstoffen (tannines) sneller vrij. Daar moet je dus bij het zetten rekening mee houden. Bewaar de zakjes liever in een goed afsluitbare bus dan in het doosje. Zakjesthee is over het algemeen van (veel) mindere kwaliteit dan losse thee. 

In tegenstelling tot zwarte thee, die het beste tot zijn recht komt met water van zo’n 95 ˚C  tot 100 ˚C, kun je groene thee het beste zetten met water van minimaal 70 ˚C en maximaal 85 ˚C. Bij een hogere of lagere temperatuur komen vooral de bitterstoffen uit de groene thee vrij en niet de aroma’s. Ook de ‘trektijd’ heeft invloed op het vrijkomen van de tannines. Hoe langer de thee trekt, hoe meer kans op bitterheid. Laat zakjesthee daarom korter trekken dan losse thee.

Thee is gezond

Er werd lang gedacht dat ‘echte’ thee ongezond was en dat je beter kruidenthee kon drinken. Dus toen de Gezondheidsraad in 2015 adviseerde om dagelijks vier tot vijf koppen groene of zwarte thee te drinken, was dat nogal een aardverschuiving. Het is nog steeds niet bekend welke stoffen nu precies verantwoordelijk zijn voor deze gezondheidswinst: beide theesoorten bevatten mineralen zoals mangaan en fluoride, tannines (die geven de bittere smaken) en cafeïne. Maar waarschijnlijk zijn het de bio-actieve stoffen zoals flavonoïden die het meest opleveren: in groene thee zitten weer andere flavonoïden dan in zwarte thee, daarom is afwisselen belangrijk. 

Hoe dan ook is het aangetoond dat het dagelijks drinken van groene of zwarte thee het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en beroertes verkleint. Voor de bewering dat flavonoïden tegen kanker beschermen, is helaas (nog) geen bewijs. Het advies is om minstens drie flinke koppen groene en/of zwarte thee te drinken per dag. Daarnaast mag je ook kruidenthee drinken, maar niet te veel en wissel de soorten af.

De smaak en geur van fijngemalen thee in zakjes gaan snel achteruit: bewaar zakjes in een goed afsluitbare bus

 

Thee en duurzaamheid

Bij thee spelen dezelfde sociale en milieuproblemen als bij koffie: daarom is het goed nieuws dat de meeste theesoorten in de supermarkt een duurzaamheidskeurmerk hebben, zoals:
UTZ Certified (vooral eisen aan arbeidsomstandigheden, wat minder milieueisen);
Fairtrade (als UTZ maar strenger en een ‘fair’ minimumloon voor de arbeiders);
Rainforest Alliance (vooral milieu-, maar ook arbeidseisen); Biologisch (de strengste milieu-eisen);
Ethical Tea Partnership (een organisatie van theeproducenten die bedrijven adviseert over een duurzamere en gezondere werkwijze). Ook onze proeftheeën hebben één of meer van deze certificeringen, maar de thee van Lord Nelson is maar voor 30% UTZ-gecertificeerd.

Certificering kost geld

Wellicht was dat de reden voor Pickwick om de biologische groene thee die ze in het assortiment hadden te verruilen voor ‘gewone’ thee, met alleen het logo van het Ethical Tea Partnership, waarvan deelname een stuk goedkoper is.  Op de onderzijde van het Pickwick-pakje staat overigens dat de thee Rainforest Alliance is gecertificeerd, maar er is geen keurmerk te vinden. De thee van G’woon claimt een ‘klimaatneutraal product’ te zijn en heeft het logo van de ‘Climate Neutral Group’ op de verpakking. Dit is een vrij nieuw keurmerk dat nog niet is opgenomen in de betrouwbare keurmerkenwijzer van Milieu Centraal (keurmerkenwijzer.nl)

Afvalscheidingswijzer.nl adviseert om alle soorten theezakjes bij het restafval weg te gooien

Ook de verpakking speelt een rol bij de duurzaamheid van thee. De plastic wikkels en de doosjes zijn allemaal van goed recyclebaar plastic of karton, maar de samenstelling van de zakjes varieert nogal. Het meest milieubelastend zijn nylon piramidetheezakjes, maar ook in andere pyramidezakjes (zoals die van Lipton en AH) is naast papier ook kunststof verwerkt. Zulke zakjes kunnen dus absoluut niet bij het GFT-afval of op de composthoop! Zelfs ‘gewone’ theezakjes kunnen zijn geseald met kunststof en zijn dan niet composteerbaar; papieren zakjes met een nietje eventueel wel, als je het nietje eraf haalt. 

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu