Recept: wolkeneitjes
Uit het kookboek ‘De grote oven van Boven’ van Yvette van Boven komt dit makkelijke, lekkere en hartige hapje. De oven zorgt voor diepere smaken dan je ooit op het fornuis zult krijgen.
Wolkeneitjes
Hartige merengues voor de zondagmorgen die je zonnig aanstralen.
Makkelijk zijn ze ook, want meer dan een ei heb je niet nodig. Maar Parmezaanse kaas, wat hamflinters of gerookte zalm erbij is heerlijk.’
Ingrediënten voor 1 portie
- 1 ei
- zeezout
- drup citroensap
- ½ el fijn gehakte tuinkruiden
- 1 el fijn geraspte parmezaan, hamflinters of fijngehakte gerookte zalm
- versgemalen zwarte peper
Bereiden
- Verwarm de oven voor tot 225 °C.
- Scheid de dooier van het wit.
- Maak je er meer tegelijk, bewaar dan elke dooier apart in een kopje.
- Klop het eiwit met een snufje zout en één druppel citroensap (of azijn) stijf als bij meringues.
- Schep als het stijf is de tuinkruiden en de geraspte kaas, ham of zalm erdoor. Niet te veel, dan zakt het in. Gewoon een beetje voor de smaak.
- Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Schep een wolk van het eiwit op de bakplaat en druk met de achterkant van een lepel in het midden een holte waar straks de dooier in past.
- Gebruik je meerdere eieren, dan maak je meerdere wolken.
- Zet de wolken 6 tot 8 minuten in de oven, besluit of je ze krokanter of lichter wilt bakken.
- Laat de dooiers in de holtes glijden en bak nog 2 tot 3 minuten.
- Maal er peper over.
- Serveer.
Meer dan negentig nieuwste en leukste recepten zijn gebundeld in dit fijne boek ‘De grote oven van Boven’. Steeds met duidelijke, foolproof receptuur én voorzien van een mooie tekening en foto. Alles gaat de oven in: groente, vlees, vis en uiteraard ook zoet!
Lees meer over: Goed eten