Recept: Brood op een stok

Dit leuke en makkelijke tussendoortje komt uit het kookboek ‘Eten met z’n allen’. Geen gelikte foto’s, geen ingewikkelde gerechten, kortom: geen gedoe. Gewoon goede soepjes en smakelijke stoofpotjes.

Brood op een stok

Tussendoortje of bijgerecht / bereiding 30 minuten

Ingrediënten voor ca.10 stuks

  • croissantdeeg of ander deeg uit de koeling of
  • 250 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 150 ml water
  • 40 g zachte boter
  • Beleg/vulling naar keuze
  • puntige stokken of takken (met 10 cm schors verwijderd)

Bereiden

  • Steek de barbecue aan of stook een vuurtje.
  • Meng als je zelf het deeg maakt de bloem, het bakpoeder, zout en water.
  • Kneed de zachte boter erdoor tot je een mooie, elastische massa hebt.
  • Blijf kneden tot het deeg meer aan zichzelf dan aan je handen plakt: dat kan zomaar 10 minuten duren.
  • Rol het uit tot een lap met een dikte van ongeveer 1 centimeter en snijd daar repen van ongeveer 10×2 centimeter van.
  • Snijd deeg uit de koeling ook in repen.
  • Wikkel om elke stok een reep van het deeg van de punt richting het midden van de stok en knijp het een beetje vast.
  • Draai de stok boven de gloeiende kooltjes zachtjes rond: niet te snel, niet te dicht bij de kooltjes en ook niet te lang op één plek, anders loop je de kans dat je deeg aan de buitenkant verbrandt en aan de binnenkant nog rauw is.
  • Als het broodje mooi goudbruin is, is het gaar. Je kunt het dan met een ovenwant (of vuurvaste handen) zo van de stok afhalen.
  • Vullen met wat boter en suiker, of boter en stroop, of hazelnootpasta, of geraspte kaas, of kruidenboter, of wat hummus: alles kan.

Geen gelikte foto’s, geen ingewikkelde gerechten, kortom: geen gedoe. Gewoon goede soepjes en smakelijke stoofpotjes met een heldere uitleg. Een verademing, dit kookboek Eten met z’n allen!

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu