Uit het kookboek De groene barbecue: Bloemkoolsteaks
Geen zwartgeblakerde worstjes en nergens plastic sausflessen. Bestsellerkoningin van de bakplaat Rukmini Iyer staat aan het roer van een buitengewone vegetarische barbecue. Probeer eens deze heerlijke bloemkoolsteaks met kardemom & pittige citroenfeta uit het boek ‘De groen barbecue’.
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten / bereiding: 25 minuten
- 1 grote bloemkool, met bladeren
- zaadjes uit 8 kardemompeulen
- 2 tl korianderzaad
- 2 el gesmolten boter
- 1 tl zeezoutvlokken
- 1 tl chilivlokken
- 1 el olijfolie
Ingrediënten gemarineerde feta
- 200 g feta, in kleine stukjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- sap van ½ biologische citroen
- 3 reepjes citroenschil
- snufje chilivlokken
- 1 tl korianderzaad, gekneusd
- handvol verse muntblaadjes, grof gesneden
-
Tip
Maal alle bloemkoolrestjes die overblijven na het snijden in de keukenmachine tot ‘bloemkoolrijst’. Lekker rauw als salade, of bak het in de wok à la nasi goreng
Bereiden
- Snijd een stukje van de onderkant van de bloemkool en snijd de hele kool voorzichtig in minstens vier plakken van 2,5 centimeter dik.
- Kneus de kardemomzaadjes en het korianderzaad in de vijzel en roer de gesmolten boter, zeezoutvlokken en chilivlokken erdoor.
- Bestrijk de bloemkoolplakken rondom met dit mengsel, schep de bloemkoolbladeren om met de olijfolie en zet allebei apart.
- Schep de feta om met olijfolie, citroensap, citroenschil, chilivlokken, korianderzaadjes en munt en zet apart.
- Gril de bloemkoolplakken op een goed hete barbecue 10 minuten aan de ene kant en 5-8 minuten aan de andere kant, tot ze mooi donker en net gaar zijn.
- Gril ook de bloemkoolbladeren 2-3 minuten mee, tot ze knapperig zijn.
- Leg de bloemkoolplakken en -bladeren op een platte schaal en bestrooi ze met de gemarineerde feta en de rest van de marinade.
- Dien heet op.
Lees meer over: Antoinettes recepten en Goed eten