Uit het kookboek ‘Koken met paddenstoelen’: Ei met cantharellen
Het kookboek Koken met paddenstoelen staat vol praktische tips, zoals hoe je paddenstoelen het beste bewaart of zelf kweekt en hoe het nou zit met wel of niet wassen. Een mooi boek dat je volop inspiratie geeft voor lekkere gerechten, of het nu gaat om ontbijt of lunch, om een borrelhap, hoofdgerecht of toetje. En dan is er ook nog een hele trits aan lekkere bijgerechten, sauzen en dips. Uit dit boek het mooie gerecht met zachtgekookte eieren met cantharellen.

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 2 tl rijst- of sherryazijn
- handvol verse bladpeterselie, grof gehakt
- 1 dikke snee brood
- 1 teentje knoflook
- 1 el boter
- 1 el extra vergine olijfolie
- 115 g verse cantharellen, in kwarten
- zout & peper uit de molen
- 2 grote eieren
- zeezoutvlokken
-
Tip
Geen verse cantharellen kunnen vinden? Dit ontbijt/brunchgerecht is ook lekker met (goed bruin gebakken) kastanjechampignons, oesterzwammen of shiitakes.
Bereiden
- Meng het sjalotje, de azijn en peterselie in een kommetje. Laat even staan.
- Rooster het brood. Wrijf het in met de knoflook. Laat afkoelen en hak tot croutons of rasp met een blokrasp tot kruimels.
- Schep dit door het sjalotjesmengsel.
- Verwarm de boter in een koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de cantharellen toe en bestrooi ze met zout en peper.
- Bak ze circa 4 minuten tot ze zacht zijn. Neem de pan van het vuur (en warm zo nodig later weer even op).
- Zet een kom met water en ijsblokjes klaar.
- Breng water in een steelpan aan de kook.
- Kook de eieren hierin 5 minuten.
- Schep ze er meteen met een schuimspaan uit en leg ze 30 seconden in het ijsbad om het garen te stoppen.
- Verdeel de cantharellen over twee serveerkommen.
- Breek de eieren voorzichtig boven elke kom.
- Strooi het broodkruimelmengsel erover, plus nog wat zoutvlokken en peper.
- Eet met een lepel.
Lees meer over: Goed eten en Leuke dingen doen
H.M. Hage
26-08-2024 om 17:24Heel erg lekker en vooral ook fijn dat het recept voor twee personen is. Het "standaard" gezin kan dat eenvoudig verdubbelen, voor alleenstaanden ( en de groep groeit en lust ook lekker gezond eten) ook goed te doen. Dit recept is niet te ingewikkeld en ontzettend lekker