Thrillseeker Judith: Kitesurfen is een heel verslavende sport

Van een berg af rennen met een zeil op je rug, zwemmen met haaien, over een touw boven een ravijn lopen – de meeste mensen moeten er niet aan denken. Maar sommigen vinden het juist fan-tas-tisch. Judith Wiersema (52) is beeldhouwer en in haar vrije tijd kitesurfend op het water te vinden. Als er een beetje goede wind staat, maakt ze met gemak een sprong van zes meter.

‘Ik groeide op in de jaren tachtig, de surftijd bij uitstek. Ik had ook zo’n grote plank met een zeil en was veel aan het windsurfen. Na een paar jaar hield ik het voor gezien. Drie jaar geleden kwam het weer op mijn pad. Ik ontmoette mijn vriend Bart, die fervent kitesurfer is; hij heeft me aangestoken om weer het water op te gaan met een plank. Ik was niet meteen enthousiast, ik fietste al best fanatiek, dus waarom zou ik gaan surfen? Bart woont in Kaapstad, en toen ik bij hem was, kreeg ik voor mijn verjaardag surflessen cadeau. Ja, toen was ik snel om. Kitesurfen is niet alleen spannend om te doen, het vergt ook veel geduld om het goed onder de knie te krijgen.

Ik heb twee keer een bijna-doodervaring gehad

JUDITH

In het begin ben ik heel wat keren hard gevallen, ik heb mijn teen gebroken en mijn ribben gekneusd. Ook heb ik twee keer een bijna-doodervaring gehad, toen ik in de golven terechtkwam en niet meteen weer omhoog kon. Het is dan net een wasmachine waar je in zit. En dan zijn er in Zuid-Afrika ook nog haaien. Maar het weegt allemaal niet op tegen de schoonheid van de sport: op het water zijn, spelen met de golven, sprongen maken. Nu, na drie jaar, heb ik meer ervaring en stap ik meer ontspannen op mijn plank. Kitesurfen is een solosport, maar de wereld eromheen voelt als een team. Je moet je alleen zien te redden op het water, maar op het strand neem je altijd met elkaar de stroming en windrichting door. Mijn vriend en ik kiten ook samen, al is hij veel beter dan ik. Hij maakt sprongen van vijftien meter, ik van zes. Wat kitesurfen met je doet is moeilijk te omschrijven. Euforie, grensverleggend, uitdagend, vrijheid; het is het allemaal. Als ik lang niet op het water ben geweest word ik onrustig. Vaak heb ik na een dag surfen een dip, omdat ik dan veel endorfine heb gebruikt. Het is in die zin een heel verslavende sport.’

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Leuke dingen doen en Mentale fitheid

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu