Wat is het geheim van de kwieke 90-plusser?

David van Bodegom is hoogleraar vitaliteit. Hij onderzocht of we niet meer konden doen om typische ouderdomskwalen te voorkomen. ‘Mijn belangrijkste advies om zo gezond mogelijk een hoge leeftijd te bereiken, is bezig blijven.’

Vroeger was je als 90-jarige, áls je die leeftijd al haalde, stokoud. Tegenwoordig zijn er tal van 90-plussers die nog volop in het leven staan. Hoe komt het toch dat er zo’n groot verschil is tussen toen en nu? Is 90 echt het nieuwe 80? Of misschien zelfs wel het nieuwe 70? David van Bodegom is als hoogleraar vitaliteit verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Hij raakte tijdens zijn studie geneeskunde aan Universiteit Leiden gefascineerd door het verouderingsproces en schreef verschillende boeken over het onderwerp. Hij verrichtte in Ghana een grote cohortstudie naar het effect van de omgeving op het verouderingsproces.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan