Wat is het geheim van de kwieke 90-plusser?

David van Bodegom is hoogleraar vitaliteit. Hij onderzocht of we niet meer konden doen om typische ouderdomskwalen te voorkomen. ‘Mijn belangrijkste advies om zo gezond mogelijk een hoge leeftijd te bereiken, is bezig blijven.’

Vroeger was je als 90-jarige, áls je die leeftijd al haalde, stokoud. Tegenwoordig zijn er tal van 90-plussers die nog volop in het leven staan. Hoe komt het toch dat er zo’n groot verschil is tussen toen en nu? Is 90 echt het nieuwe 80? Of misschien zelfs wel het nieuwe 70? David van Bodegom is als hoogleraar vitaliteit verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Hij raakte tijdens zijn studie geneeskunde aan Universiteit Leiden gefascineerd door het verouderingsproces en schreef verschillende boeken over het onderwerp. Hij verrichtte in Ghana een grote cohortstudie naar het effect van de omgeving op het verouderingsproces.

‘Ghanese ouderen leven in opvallend goede gezondheid – zonder diabetes en hart- en vaatziekten – als gevolg van veel lichaamsbeweging, gezonde voeding, een sterk sociaal netwerk, een goede nachtrust en weinig stress’, aldus David van Bodegom. ‘Tijdens mijn jarenlange onderzoek zag ik bij ouderen in Ghana wel ziekten zoals tyfus en cholera, maar de aandoeningen die ik in Nederland dagelijks in mijn spreekkamer tegenkwam, zijn daar extreem zeldzaam. Mensen werken daar de hele dag op het land, zijn fit en getraind en eten wat je in een moestuin kunt verbouwen. De gemiddelde BMI was daar 18,6; er was dus weinig overgewicht. Eenmaal terug in Nederland ben ik me gaan richten op vitaliteit. Niet dat we ons allemaal de Ghanese levensstijl moeten aanmeten, maar ik wilde onderzoeken of we niet meer konden doen om die typische ouderdomskwalen te voorkomen.’

Van Bodegom ontdekte dat je met kleine aanpassingen in de omgeving al een flinke slag kunt slaan en vitaler op weg kunt naar de 100, bijvoorbeeld door je keuken anders in te delen (gezonde etenswaren in het zicht, wijn drinken uit kleinere glazen) of niet door de winkelstraat met snackbars naar huis te fietsen. Dan volgt (gezond) gedrag vrijwel automatisch.

Verschillen met vroeger

Maar waarom lijken ouderen anno nu kwieker dan vroeger? Allereerst blijkt dat ze biologisch gezien ook jonger zíjn. Volgens Van Bodegom ligt dat aan de verbeterde omstandigheden. ‘Vroeger rookte bijvoorbeeld 90 procent van de mannen, nu is dat nog maar 25 procent. Er zijn betere woningen, er is betere voeding en het zware fysieke werk dat vroeger een groot deel van de bevolking deed, bestaat niet meer of wordt door machines gedaan.

Dat ouderen van nu daarnaast ook jonger van geest zijn, kan de verouderingswetenschapper eveneens verklaren. ‘Mensen denken dat ze oud worden zoals hun opa en oma, maar dat is niet zo. De ouderen van nu zijn de babyboomers; die hebben al een veel vrijere opvoeding genoten en een andere jeugd gehad dan de generatie daarvoor. Ze hebben gereisd en meer mogelijkheden gehad om zich te ontwikkelen. Dat houdt je jong van geest. Als je de krant leest, het nieuws volgt en in contact blijft met de jeugd, blijf je de wereld ontdekken en word je vitaler oud.

Mijn belangrijkste advies om zo gezond mogelijk een hoge leeftijd te bereiken, is bezig blijven, zeker na je pensioen. Ontmoet nieuwe mensen – sociale contacten zijn heel belangrijk! –, leer een taal, of ga een muziekinstrument bespelen. Uiteraard is fysieke beweging ook heel belangrijk, zowel voor je lijf als voor je geest.’

In de loop der jaren heeft David van Bodegom talloze 90-plussers gesproken. Er werd niet keer op keer één en dezelfde gouden tip om zo oud te worden met hem gedeeld. ‘Als je aan 90 mensen vraagt wat hun geheim is, krijg je 90 verschillende antwoorden. Geen stress, elke dag een glaasje port en een stukje chocola, een sterk geloof, gewoon blijven ademen, sporten, ga zo maar door. ‘Regelmaat’ was overigens wel iets wat ik vaker hoorde. Wat me ook opvalt, is dat de echt oude mensen die ik spreek, nooit knorrepotten zijn. Ze zijn steevast positief, optimistisch en plezierig in de omgang.’

5 tips om gezond negentig te worden

Voor een deel is het genetisch bepaald of je op je 90ste nog fit en fluitend door het leven gaat of niet, maar diverse onderzoeken tonen aan dat je de natuur wel degelijk een handje kunt helpen.

  • 1

    Blijf zorgen voor mentale uitdaging. Je hoeft niet per se je hoofd te breken over de moeilijkste Zweedse puzzels – iets nieuws leren of lezen werkt ook al goed.

  • 2

    Beweeg! Mensen die in hun gouden jaren (en daarna) dagelijks vijftien minuten of meer bewegen, leven langer. Een ander zeer groot voordeel: volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Neurology hebben ouderen met een actieve levensstijl doorgaans betere cognitieve vermogens dan ouderen die niet bewegen. Ook zou lichaamsbeweging het krimpen van de hersenen voorkomen.

  • 3

    Alles met mate. We kennen allemaal de verhalen van 110-jarige vrouwen of mannen die zweren bij hun dagelijkse stukje chocola of glaasje, en zij snappen het. Zolang het met mate is, zul je er niet minder oud door worden.

  • 4

    Eet gezond. Het is belangrijk om een gezonde basis te hebben. Een dieet dat veel volkorenproducten, ongebrande noten, bessen en groenten bevat, kan volgens onderzoek van het Rush University Medical Center de kans op alzheimer en geheugenverlies aanzienlijk verkleinen.

  • 5

    Kom onder de mensen. Een sociaal leven lijkt essentieel voor een lang, gezond leven. Sociale connecties dragen bij aan een goede fysieke én mentale gezondheid. Volgens Nardi Steverink, hoogleraar sociologie, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het effect van een sterk sociaal netwerk te vergelijken met niet roken als het om levensduur gaat. Mensen met veel sociaal contact worden gemiddeld zeven jaar ouder.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond lijf en Gezonde geest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (5)

Willemijn Geerling
19-05-2023 om 11:33

Goed van julli om ouderen wegwijs te maken tot lang en gezond leven.

Praat mee