Wat kun je doen tegen heimwee?

Wilde je als kind de eerste nacht van een logeerpartij alweer naar huis? Denk je terug aan je jonge jaren met nostalgische gevoelens? Dat is heimwee. Helemaal niet erg, heimwee heeft nut: het betekent dat je ergens thuishoort.

We gingen eigenlijk nooit logeren bij opa en oma Ven, de ouders van mijn vader. Misschien dat het er juist daarom een keer van moest komen, ik weet het niet meer. Wat ik me wel herinner, is het ingrijpende gevoel van verlatenheid dat me overviel zodra ik in dat grote en vreemde logeerbed lag. Ik was negen jaar oud. Om mijn jongere zusje niet van streek te maken, probeerde ik stil te snikken in het hoofdkussen. Wat waren we ver van huis! Hoe vreemd was het hier, waar de lakens anders roken en de gewoontes allemaal anders waren. Als de dag van gisteren staat me nog dat gevoel bij van vreemdheid, van gebrek aan houvast, dat mijn heimwee tot steeds grotere golven opstuwde totdat ik het eindelijk aandurfde oma te zeggen dat ik naar huis wilde. De volgende ochtend werden we opgehaald.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan