Druk, druk, druk: Janneke Jonkman

Janneke Jonkman (41) had al een druk leven, toen ze in 2015 een tweeling kreeg. Welke keuzes maakt zij?

Janneke (41)

Janneke Jonkman (41) is schrijfster en runt De Schrijftuin, waarvoor ze schrijfcursussen en coachingsessies geeft. Naast vier romans schreef ze een boek over haar tweeling: O jee, het zijn er twee. Haar survivaltechniek: mediteren en vaker ‘nee’ zeggen. Oftewel: slow living. ‘Mijn leven was al behoorlijk druk, maar toen ik in 2015 een tweeling kreeg, moest ik echt even schakelen. Wegens tijdnood verliep veel niet meer zo soepel als eerst. Ik vond het berezwaar. Er moest iets veranderen, want nu kwam ik nergens meer aan toe, en al helemaal niet aan mezelf. Ik ben serieus gaan nadenken: wat wil ik, waar wil ik op focussen? Ik ben andere keuzes gaan maken zodat er meer balans in mijn leven zou ontstaan. De Amerikaanse schrijver, dichter en kunstenares Julia Cameron is daarbij een leidraad voor me.

‘Ik zeg ‘nee’ tegen alles waar mijn hart geen sprongetje van maakt

In haar boek The Artist’s Way zegt zij dat je innerlijke criticus je zelfvertrouwen in de weg staat. Ook wilde ik meer gaan varen op mijn eigen gevoel; het hoeft niet altijd perfect, goed genoeg is vaak ook goed. Ik begon ‘nee’ te zeggen tegen alles waar mijn hart geen sprongetje van maakte. Weg met het plichtsgevoel, met de angst anderen teleur te stellen. En ‘ja’ zeggen tegen alles waarin ik mezelf herken, ook op werkgebied. In het begin was dat niet even makkelijk, maar al gauw merkte ik dat ik meer energie kreeg. Mijn abonnement op de yogaschool zei ik op; ik wilde geen stress meer omdat ik op een bepaalde tijd ergens moest zijn. Yoga deed ik voortaan gewoon thuis. Ontspullen hielp ook. Weg met alles wat ik te lang niet heb gebruikt. Dat luchtte op. Toen was het de beurt aan mijn sociale contacten. Ik kon echt niet meer met iedereen afspreken, al wilde ik dat nog zo graag. Dus moest ik regelmatig mensen teleurstellen. Niet gemakkelijk, maar niemand heeft iets aan je als je afspreekt uit schuldgevoel of medelijden. Dan is het niet oprecht. Nu gaat het als vanzelf. Ik ben gaan mediteren. Dat geeft ruimte en helderheid in mijn hoofd waardoor ik beter kan denken en creëren.’

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis