Hoe hou je je geheugen scherp?

Je zou van jongs af aan én je leven lang je hersenen moeten uitdagen. Alleen dan hollen concentratie­vermogen, geheugen en denkvermogen minder hard achteruit. Wetenschapsjournalist Diana de Veld praat erover met hoogleraar neuropsychologie Roy Kessels.

Op een dag, als ik weer eens gedachteloos op mijn bureau zit te trommelen, denk ik: zal ik op drumles gaan? Ik ben al over de veertig, dus een topdrummer zal ik vast niet meer worden. Maar leren drummen leek me altijd al erg leuk. Een paar weken later zit ik met twee houten stokken in mijn handen onwennig achter een drumstel. Het allereerste begin is simpel. Tenminste, zo líjkt het. De uitleg van de leraar is helder en in theorie weet ik precies wat ik moet doen: het zijn tenslotte maar een paar handelingen en het ritme is heel overzichtelijk. Ik bespeel al wat instrumenten en noten lezen is geen probleem. Maar waarom doen mijn armen en benen dan niet braaf wat ik ze opdraag? Hoe frustrerend! Ik vervloek mijn voet die een pedaal indrukt terwijl ik mijn hand met een stok had willen laten slaan.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan