De vicieuze cirkel van hyperventilatie

Journalist Suus Ruis heeft last van hyperventilatie. Het is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend. Ze sprak erover met hyperventilatiecoach Nicole Smit. ‘Hyperventilatie is veel meer dan alleen maar ‘verkeerd’ ademhalen.’

Hyperventilatie

Ik kan me het moment dat ik de diagnose ‘hyperventilatie’ kreeg, herinneren als de dag van gisteren. Het is twaalf jaar geleden en ik was net een maand in ons familiehuis in Frankrijk geweest, waar ik vrijwel continu last had gehad van een zeurende pijn op mijn borst en tussen mijn schouderbladen. Toen we terugvlogen, haalde oma onze peuter op van Schiphol en reden mijn man en ik op aanraden van de door mij geraadpleegde huisarts direct door naar het ziekenhuis. Daar werd ik grondig doorgelicht – als je vader heel jong is overleden na een hartaanval, gaan er allerlei alarmbellen af als je pijn op de borst hebt.

Een paar uur later vertrok ik met een folder over hyperventilatie. Ik weet nog dat ik stomverbaasd was. Ik ging er niet van uit dat er iets mis was met mijn hart, maar hyperventilatie? Dat was toch dat je volledig in paniek naar lucht happend in een boterhamzakje aan het ademen was?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan