Professioneel slaapadvies

Slaap jij de tijd niet zo lekker? Dan ben je niet de enige! Een kwart van de Nederlanders slaapt slechter sinds de intelligente lockdown, zo blijkt uit een dat de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) liet doen. “Deze ongewone tijd zorgt voor veel verandering in levens. Dat slaap onder druk komt te staan, is dus heel logisch”, aldus hoogleraar slaapstoornissen Gert Jan Lammers. “Je ziet bij slaapstoornissen vaak dat zelfs als de omstandigheden beter worden de slaapproblemen blijven. Juist daar moet aandacht voor zijn.”

Korter en verstoorder slapen

Bijna een kwart van de Nederlanders, 23,7 procent, geeft in het onderzoek aan dat hun slaap sinds de lockdown meer is verstoord en slechts 7% een verbetering. De slaapduur is gemiddeld amper veranderd, maar in gezinnen met kinderen in de middelbare school leeftijd met 19,4% toegenomen. Alleen 50-plussers geven aan dat hun slaap weinig is veranderd (63,5 procent).

Een betere slaap verbetert volgens vicevoorzitter dr. Klaas van Kralingen van de SVNL de prestaties van mensen gedurende de hele dag. “Slaap van slechte kwaliteit vergroot ook het risico op ongevallen en er zijn aanwijzingen dat het zorgt voor snellere veroudering bij mensen”, zegt Van Kralingen. 

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan