Een jaar lang spiritueel leven

Anne Bokma, een Canadese journaliste met Nederlandse roots, besloot zich twaalf maanden lang onder te dompelen in spirituele zaken. Ze ging onder meer op heksenkamp, deed een stilte-retraite, leerde tarotkaarten lezen, deed aan yoga met geiten en tripte op paddo’s. Over deze en andere ervaringen schreef ze het boek ‘Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven’.

Anne, hoe kwam je op het idee voor dit bijzondere experiment?

“Eigenlijk komt dat door verschillende dingen die destijds, een jaar of vijf geleden, in mijn leven speelden. Mijn huwelijk was aan het kwakkelen, ik had veel stress vanwege mijn werk en ik dronk vaak meer alcohol dan goed voor me was. Daarnaast moet je weten dat ik ben opgegroeid in een strenggelovig gezin, we maakten deel uit van een conservatieve, gesloten gemeenschap. Dat voelde als kind erg veilig, maar later begon het me te benauwen; ook zette ik vraagtekens bij het geloof. Als jongvolwassene heb ik gebroken met de kerk en daar heb ik geen spijt van. Toch merkte ik de laatste jaren dat ik ‘iets’ miste.

Ik ontdekte dat meer mensen die de kerk vaarwel hebben gezegd dat gevoel herkennen. Veel van hen zeggen: “We willen niet meer gebonden zijn aan strenge bijbelteksten, maar we willen wel spiritueel leven.” Zij zijn de spirituele kant opgegaan en voelen zich daar goed bij. Ik wilde erachter komen of dat ook voor mij gold. Ik schreef al een column over spirituele onderwerpen en dacht: misschien is het interessant als ik de dingen waar ik over schrijf zelf onderga, dan maak ik daar een blog over. En wellicht brengt het me wat meer innerlijke rust. Vanuit die blog is het idee voor dit boek ontstaan.”

Wist je van tevoren al in welke spirituele zaken je je wilde verdiepen?

“Nee, maar ik wist wel dat het geen ‘Eten, bidden en beminnen’-verhaal moest worden, waarin een vrouw duizenden dollars spendeert aan een spirituele wereldreis en onderweg verschillende goeroes tegenkomt. Dat leek me nou weer net iets te veel van het goede en bovendien had ik daar de het geld en de tijd niet voor, want ik deed dit naast mijn werk als freelancejournalist. Ik wilde dingen doen die voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn en ben gaan kijken wat er zoal in mijn omgeving werd aangeboden op spiritueel gebied.”

Wat vonden je man en dochters ervan dat je hieraan begon?

“Die vonden het een interessant experiment. Al keek mijn oudste dochter, toen ik haar vertelde dat ik – weliswaar onder begeleiding – magic mushrooms, oftewel paddo’s, zou gaan nemen mij bezorgd aan en zei ze een beetje streng: ‘Mam, zou je dat nou wel doen?’ waarop mijn jongste dochter zei: ‘Luister niet naar haar: doe het gewoon’. En dat deed ik. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar het was een bijzondere en intense ervaring. Ik kan het nauwelijks uitleggen, het voelde heel vredig. Ik heb het daarna nog twee keer gedaan en de tweede keer was ook prachtig, maar de derde keer was verschrikkelijk, ik had echt een ‘bad trip’. Dus dat doe ik niet meer, maar ik heb er zeker geen spijt van.”

Waren er nooit momenten dat je dacht: waarom ben ik hier ooit aan begonnen?

Zo vertel je bijvoorbeeld dat je naar een vrouwelijke sjamaan gaat. Terwijl jij op de behandeltafel ligt, spuwt ze zogeheten ‘spiritueel water’ door de lucht…
“En ik schrijf dan: ‘Ik hoop maar dat haar spuug niet op mij terechtkomt’, haha! Dat was inderdaad een nogal ongemakkelijk moment, ook al was het wel frappant dat ze precies kon ‘voelen’ op welke plekken van mijn lichaam ik pijn had vanwege blessures. Het was niet zo dat ik dacht: waar ben ik aan begonnen? Maar ik had er ook niet veel mee. Datzelfde geldt voor de reïncarnatietherapie, waarin ik onder hypnose terugging naar een vorig leven. De beelden die ik in mijn hoofd doorkreeg kwamen naar mijn gevoel niet uit een vorig leven, ik had meer het idee dat mijn brein een verhaaltje aan het maken was. Ik heb niets met vorige levens. Ook niet met het hiernamaals, trouwens.”

Maar je bent wel bij een paar mediums geweest…

“Dat klopt, want ik vond dat ik dat niet mocht overslaan tijdens mijn ontdekkingstocht. Bij het eerste medium kwam er weinig relevants uit, het tweede vertelde dingen die nogal algemeen waren maar het derde medium wist dingen te vertellen die ze niet kon weten en meldde dat mijn vader een boodschap voor me had. Toen moest ik wel even een traantje wegpinken. Toch heeft dat er niet voor gezorgd dat ik nu overtuigd ben van een leven na de dood. Of het bestaat doet er voor mij ook niet toe. Het is belangrijker om ons te focussen op dít leven. Daarvan weten we in elk geval dat het bestaat en daar moeten we wat van maken.”

Wat vond je het meest indrukwekkende wat je hebt meegemaakt?

“Het waren allemaal waardevolle ervaringen, ook de dingen waar ik niet zoveel mee had. Maar er waren wel ervaringen die eruit sprongen: trippen op paddo’s, waar ik al eerder over vertelde, maar ook de stilte-retraite, waarbij ik mezelf terugtrok in een boshut, zonder mobieltje maar met alleen een paar boeken. Ik merkte dat ik heel goed alleen kon zijn zonder me eenzaam te voelen en dat had ik van tevoren niet verwacht. Ik heb er veel aan gehad tijdens de corona-lockdown. En de holotropische ademsessie: kort gezegd leer je daarbij onder begeleiding een manier van ademhalen waardoor je in een andere staat van bewustzijn, een trance, terechtkomt. Ik herbeleefde tijdens die sessie mijn eigen geboorte. Ik zag mijn moeder, amper achttien jaar, in een ziekenhuisbed lag en mij het leven schonk. Sommige mensen aan wie ik dit vertel reageren sceptisch, maar wat ik meemaakte voelde levensecht, het was zo mooi en ontroerend.

Zijn er dingen die je in dit jaar leerde die je nu nog steeds toepast in je leven? Het leggen van de tarotkaarten, bijvoorbeeld?

“Dat doe ik niet meer; dat was leuk voor ‘even’ maar ik ben er niet mee doorgegaan. Voor de rest zijn er wel verschillende dingen die ik nog steeds of regelmatig doe. Mediteren, bijvoorbeeld. En de oefeningen in dankbaarheid, waarbij je dagelijks even kijkt naar alles wat goed gaat in je leven of stilstaat aan welke gebeurtenissen je mooie herinneringen koestert, want dat doen we veel te weinig; in plaats daarvan kijken we voornamelijk naar alles wat niet goed gaat of wat fout ging. Dat heeft me ertoe aangezet om het contact met mijn moeder te herstellen.

Onze band was slecht en dat kwam met name doordat zij het niet kon accepteren dat ik destijds had gebroken met de kerk. We hadden al jaren geen contact meer, maar door die oefeningen in dankbaarheid besefte ik dat ik niet alleen moest kijken naar dat wat er fout was gegaan, maar dat zij me ook heel warm heeft opgevoed en dat dat heel waardevol is. Mijn moeder en ik hebben nu een manier gevonden om goed met elkaar om te gaan en onze band is hechter dan ooit. En ook de zangtherapie, waarover ik in mijn boek vertel, doe ik nog steeds. Dat was niet alleen leuk maar werkte ook bevrijdend. Samen met een paar mensen heb ik een zangclubje opgericht. Ook heb ik mijn huis eindelijk redelijk op orde dankzij de tips van opruimgoeroe Marie Kondo.”

Hebben al die ervaringen je uiteindelijk gebracht wat je hoopte?

“Ja, ik kan het nu beter accepteren als bepaalde dingen niet lekker lopen en heb inderdaad meer innerlijke rust gevonden, het gevoel dat ik ‘iets’ mis is er niet meer. Verder ben ik af en toe nog steeds een workaholic, maar ik kan beter omgaan met stress en waar ik vroeger mijn agenda vol plande met afspraken doe ik dat nu niet meer; achteraf gezien had ik last van angst om iets te missen, ook wel bekend als FOMO, ‘Fear of Missing Out’, maar dat is ook weg.

Het gaf me ook de moed om dingen in mijn leven te veranderen. Zo heb ik na meer dan dertig jaar een punt achter mijn huwelijk gezet en dat verliep gelukkig zonder gedoe; mijn ex-man en ik zien elkaar nog vaak, we zijn nu goede vrienden in plaats van geliefden. Verder drink ik nauwelijks nog alcohol en daar voel ik me erg goed bij. Ik wil niet zeggen dat alles nu van een leien dakje gaat, maar over het algemeen ben ik door al deze ervaringen wel een rustiger, evenwichtiger en gelukkiger mens geworden.”

Het jaar waarin ik probeerde spiritueel te leven van Anne Bokma. Uitgeverij Ten Have.

Lees meer over: Mentale fitheid

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu