Thrillseeker Jonas: Zo’n ravijn is voor mij een overwinning

Jonas Konijnenberg (29) is gymleraar en in zijn vrije tijd te vinden op een slackline, een meterslange spanband tussen twee punten, waarop je in balans moet zien te blijven.

‘Tien jaar geleden was ik veel aan het schaatsen en wielrennen, maar voor mijn studie wilde ik meer sporten leren kennen en ben ik gaan kijken naar wat er nog meer was. Via een buurjongen die me meenam naar het park waar een slackline was gespannen, kwam ik in contact met deze sport. Het ziet er ogenschijnlijk makkelijk uit, maar lopen op een onstabiele ondergrond is best lastig. Ik vond het die eerste keer leuk, maar viel er ook steeds vanaf. Dan begint voor mij de uitdaging: ik móést het onder de knie zien te krijgen. Ik begon met een simpele slackline, die een halve meter boven de grond was gespannen. Nu loop ik over ravijnen van zeshonderd meter diep, het zogeheten highlinen. Het lopen zelf vind ik heel mediatief. Je bent gefocust, in het nu, en loopt stap voor stap naar de overkant.

Ik loop over ravijnen van zeshonderd meter diep

jONAS

Het klinkt misschien gek, maar ik heb hoogtevrees. Zo’n ravijn van zeshonderd meter is voor mij een overwinning. Ik heb er lang voor geoefend, totdat ik wist: dit kan ik. Ook ben ik me mentaal gaan voorbereiden. ’s Avonds in bed visualiseerde ik hoe ik daar zou lopen en hoe ik de overkant zou halen. De angst voor hoogte gaat daarmee niet weg, maar je kunt hem wel overwinnen. Ik ben niet bang om te vallen. Bij een sport als slacklinen hoort dat er ook bij. Maar veiligheid voor alles, uiteraard. Ik loop altijd gezekerd. Als ik val blijf ik aan mijn line hangen en klim ik er weer op. Ik heb een keer over een slackline van een kilometer gelopen. Ik zag niet meer waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe moest. In het midden stond ik even stil en dacht: nu ben ik helemaal alleen. Ik voelde me net een roofvogel die in lucht zweeft en uitstraalt: dit is mijn terrein.’

Zie Jonas in actie.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan