Ruzie met de buren, hoe los je die op?

Geluidsoverlast van schuurmachines, blaffende honden en gillende kinderen. Omdat veel mensen meer thuiswerken ontstaan er eerder irritaties. Dan is het belangrijk om escalatie te voorkomen.

Een buurman die de hele dag staat te zagen in zijn tuin, kinderen die de hele middag op een piepende trampoline springen of buren die Tino Martin op geluidsniveau 10 draaien, terwijl jij een Zoom-vergadering hebt. Een ergernis is snel gevonden nu meer mensen zijn gaan thuiswerken. Op kantoor had je weinig last van zulke kleine ergernissen, maar thuis kan de druk opbouwen als stoom in een snelkookpan.

Meer klachten

In 2020 ging het aantal meldingen van overlast en burenruzies flink omhoog. Buurtbemiddelingsorganisatie beterburen.nl merkte een stijging van 12% in het aantal meldingen. Directeur Bente London: ‘Grootste oorzaak van deze stijging zijn de coronamaatregelen, waardoor we vooral in dichtbevolkte gebieden een flinke toename hadden. In Amsterdam hadden we 1600 aanmeldingen, in 2019 waren dat er 1445.’

Wat kun je doen

Het begint met je probleem met de buren te bespreken. Soms hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken! Onderzoek wat precies de regels zijn voor bomen, schuttingen, heggen en andere tuinafscheidingen. Heb je last van overhangende takken? Vraag de buren dan vriendelijk om die te snoeien. Leg ook uit waarom je dat graag wilt. Doen ze het niet, dan mag je de takken zelf weghalen. Is er gedoe over de schutting? Je mag altijd een schutting op je eigen grond plaatsen. Bij het Kadaster kun je navragen waar jouw erfgrens precies loopt.

Vier tips om burenruzie te voorkomen

  • 1

    Maak kennis
    Een goed contact is belangrijk. Je hoeft de deur bij elkaar niet plat te lopen, maar kennismaken met je nieuwe buren, elkaar groeten en nu en dan een praatje aanknopen, kweekt begrip.

  • 2

    Informeer
    Laat de buren weten dat er iets op stapel staat. Dat die boom omgezaagd gaat worden, er een feestje gevierd wordt in de tuin of dat er een draaiorgel voor de deur komt staan vanwege een verjaardag. Nog beter: nodig de buren uit.

  • 3

    Reageer niet in woede
    Reageer niet boos op het moment zelf. Dan spuit de adrenaline nog uit je oren en escaleert de situatie. Laat de boel bekoelen en spreek dan een moment af of probeer een van deze tips

  • 4

    Bemiddeling
    Kom je er niet uit met je buren, kijk dan op problemenmetjeburen.nl  voor een buurtbemiddelingsorganisatie bij jou in de buurt. Buurtbemiddeling leidt in maar liefst 70% van de gevallen tot een oplossing.

Bronnen: juridischloket.nl, problemenmetjeburen.nl, beterburen.nl

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Coronatijd en Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (7)

P.Th de Treek
26-04-2021 om 14:32

je kunt natuurlijk tot 10 tellen voordat je, je buren voor rotte vis uitmaakt.
Tegenwoordig heeft men anno 21ste eeuw een kort lontje.

Praat mee