Een nieuwe lente, een nieuwe wandeling

Het voorjaar is aangebroken. Trap het nieuwe wandelseizoen af met een van deze fijne wandelroutes.



Sarah-Mie Luyckx schrijft voor dagblad Trouw en RADAR+ over wandelen. Zij vindt de Kloosterrondwandeling Heeswijk-Dinther (ruim 10 kilometer) een aangename route.

‘Hoewel de kerken al decennialang leegstromen, zijn pelgrimages – ellenlange wandeltochten met religieuze roots – momenteel hartstikke hot. Ook Noord-Brabant heeft er tegenwoordig een. Het 330 kilometer lange Ons Kloosterpad voert langs 50 van de 450 kloosters die de provincie nog altijd telt – weliswaar lang niet allemaal meer in gebruik door geestelijken. De pelgrimsroute is opgeknipt in vijftien stevige etappes en heeft als extraatje vijftien rondwandelingen rond kloosters voor wie het wat relaxter aan wil doen.

Je loopt door onvervalst Brabants boerenland en langs de elegante reus Kasteel Heeswijk-Dinther

Die vanuit Heeswijk-Dinther trapt af bij de Abdij van Berne, de oudste nog bewoonde abdij van Nederland. Daar verblijven de in het wit geklede norbertijnen, die er een prettige missie op nahouden: het dagelijks bestaan van de mensheid te verlichten. Dat is bij aankomst direct te merken. In de Abdijwinkel en bijbehorende proeverij en horecagelegenheid is het door de geestelijken gebrouwen Berne Abdijbier te krijgen. Verleidelijk om meteen neer te zijgen, maar natuurlijk moet een traktatie eerst worden verdiend.

Gelukkig zijn de tien kilometer die vanuit het knusse dorp moeten worden bedwongen aangenaam. Al snel brengt de route je door bos, langs wateren en onvervalst Brabants boerenland. Dik over de helft stuit je op Kasteel Heeswijk-Dinther. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, maar het staat te boek als een van de vier topmonumenten van de provincie. Het is inderdaad een indrukwekkende elegante reus, die zes dagen per week kan worden bezocht. Je bevindt je hier in het beekdal van de Aa, een gekanaliseerde rivier die je aan het einde van de route weer terugvoert naar Heeswijk-Dinther – om daar in de stijl van het rijke roomse leven alsnog een norbertijnen biertje te nuttigen.

Info: Kloosterrondwandeling Heeswijk-Dinther


Arianne Doeleman is projectleider van het Eldensche Veldpad (15 of 11 kilometer). Zij vindt het 143ste Klompenpad een aanrader.

‘De Klompenpaden in de provincies Gelderland en Utrecht hebben als insteek mensen het agrarisch cultuurlandschap oftewel platteland te laten ervaren. Daarvoor worden afspraken gemaakt met boeren, zodat wandelaars over hun terreinen mogen lopen. Dat lag bij dit 143ste Klompenpad, dat in 2022 is geopend, niet zo eenvoudig. Maar uiteindelijk is het Eldensche Veldpad toch een mooie en vooral afwisselende route geworden.

Daar is de rivier de Nederrijn, eens de meest noordelijke grens van het Romeinse rijk

In dit waterrijke buitengebied van Arnhem vind je bovendien opvallend veel historie uit alle lagen van de tijd. Je loopt onder meer een stuk langs de rivier de Nederrijn, eens de meest noordelijke grens van het Romeinse rijk. Vanaf daar heb je fraaie vergezichten over de skyline van Arnhem en zie je bij goed weer zelfs de Veluwe liggen.

Ook gaat de route door de Meinerswijk. Dat is een uiterwaardengebied met plassen die zijn ontstaan door het afgraven van rivierklei voor de baksteenfabrieken. Je ziet er de contouren van een Romeins castellum ofwel kazerne. Daarbij is dit struingebied dankzij de combinatie van water en riet een vogelparadijs, waar je met een beetje geluk zee- en visarenden over ziet scheren.

Het officiële startpunt van de route is de brink van Elden. Een plaatsje dat zwaar geleden heeft in de Tweede Oorlog, maar nog altijd een grappig dorpje is. Vervolgens ga je over de dijk en kom je al snel langs een paar kolken: ronde stille wateren die zijn ontstaan door dijkdoorbraken in de achttiende en negentiende eeuw. Ook voert de route er langs het Perenlaantje: een overblijfsel van een landgoed dat in de oorlog werd gebombardeerd.

Wie niet de volledige wandeling wil doen, kan het westelijk deel links laten liggen. Eenmaal door de Meinerswijk heen kom je bij Het Arnhems Gemaal. Een leuk, huiskamerachtig café, waarvan ik wel even zou checken wat de openingstijden zijn. Dat geldt overigens ook voor de overige horecagelegenheden op de route, die lang niet altijd zijn geopend. Maar misschien gaat dat door het Eldensche Veldpad wel veranderen!’

Info: Het Eldensche Veldpad


wandelroute

Rutger Burgers is routemaker. Hij beveelt zijn Knopenrondje Zonnestraal bij Hilversum (9 kilometer) van harte aan.

‘Sinds begin 2022 zijn we met een vaste club routemakers aan de slag gegaan om voor het hele land zogenoemde Knopenrondjes te bedenken. Dat zijn routes waarbij gebruik wordt gemaakt van de Wandelnetwerken die de afgelopen vijftien jaar voor veel geld door de overheid op poten zijn gezet. Daarmee kun je je eigen wandeling samenstellen; op zich ideaal, maar van tevoren is dat wel wat gepuzzel. Mensen blijken het prettig te vinden om bij de hand te worden genomen, en lopen gemiddeld het liefst tussen de vijf en tien kilometer. Vandaar dus de Knopenrondjes met een maximale lengte van negen à tien kilometer, waar we er de komende paar jaar zo’n duizend van willen samenstellen.

Deze splinternieuwe wandeling bestaat voor een flink deel uit glooiende heide, waar het krioelt van de paadjes

Deze Hilversumse wandeling bestaat voor een flink deel uit glooiende heide, waar het krioelt van de paadjes. Een goed bewegwijzerde route, waarbij je van knooppunt naar knooppunt wandelt, is hier dus extra handig. Je begint in het Loosdrechtse Bos, aan de rand van de heide, en belandt dan op landgoed Zonnestraal met prachtige klassieke bomenlanen. Vervolgens gaat het een stuk door intiem bos en pak je een flink stuk van de Hoorneboegse Heide mee, met dankzij de hoogteverschillen – het gebied is de noordelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug – mooie vergezichten over de wijde omgeving.

Tot slot gaat het rondje via landgoed De Hoorneboeg weer omlaag het bos in. Daarna komt weer hei met – als een soort fata morgana – het voormalige sanatorium Zonnestraal. Een feest om te zien! Het monumentale complex van onder anderen architect Jan Duiker werd bijna een eeuw geleden gebouwd, maar oogt door al het glas en beton nog altijd hypermodern. Al met al dus veel natuur en een architectuuruitsmijter van formaat.’

Info: Knopenrondje Zonnestraal
Tip: Brasserie Zonnestraal voor heerlijke koffie met huisgemaakte appelplaatkoek met havermout


Sietske de Vet is coördinator NS-wandelingen bij wandelnet.nl. Hij is enthousiast over de lijnwandeling Valkenburg aan de Geul (13 of 17 kilometer).

‘Maastricht is voor de meesten een eindje weg. Daarom is het een goed idee na deze route in de stad te overnachten en de volgende dag ook de NS-wandeling Sint-Pietersberg van negen of veertien kilometer te doen. Dan heb je het ultieme weekendje Zuid-Limburg te pakken!

De wandeling Valkenburg aan de Geul begint bij station Maastricht en voert eerst over De Groene Loper. Een autoluw lint met wandel- en fietspaden van ruim twee kilometer dat op de nieuwe A2-tunnel ligt. Vervolgens beland je in heuvelachtig gebied en slinger je langs akkers en door bosachtig gebied. Ook typisch Limburgs is de Curfsgroeve, waar vroeger het krijtgesteente mergel werd gewonnen. Tegenwoordig is het een natuurgebied.

Typisch Limburgs is de Curfsgroeve, waar vroeger mergel werd gewonnen. nu is het een natuurgebied

Via een stalen trap kom je bij een uitzichtpunt over het grote gapende gat, waar dankzij de warme diepte en koelere beboste hellingen bijzondere planten en dieren leven. Daarna volg je een tijdlang de regenrivier de Geul, die door het grote verval meer op een kabbelende bergbeek lijkt. Daar is goed te zien dat bevers er erg actief zijn met bomen om knagen en dammen bouwen.

In Valkenburg, waar het barst van de horeca, kun je op het schattige, kasteelachtige station de trein terug nemen naar Maastricht. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te lopen naar Schin op Geul. De route gaat dan nog een viertal kilometer door het Geuldal, waar je aan de overkant van de rivier de kastelen Schaloen en Genhoes goed ziet liggen. Overigens was dit pad langs de Geul door de grote overstroming in de zomer van 2021 deels weggeslagen, maar gelukkig is het inmiddels weer hersteld. In Schin op Geul neem je dan de boemel terug op ook weer zo’n idyllisch ministation.’

Info: Valkenburg aan de Geul
Weetje: Schaloen is waarschijnlijk afgeleid van schalien, dat leien betekent. Schaloen zou dan vertaald kunnen worden als Huis met de leien. Genhoes betekent ‘Het huis’ in Limburgse dialect (gen=het en hoes=huis). Veel kastelen in Zuid-Limburg worden met deze naam aangeduid. Genhoes was dus hét huis in Oud-Valkenburg.
Tip: Brasserie Schaloen in Kasteel Schaloen voor een lekkere koffie met echte Limburgse vlaai van de bakker uit het dorp, een gezellige lunch met royaal belegde broodjes en diverse populaire warme gerechten of een goed gevulde borrelplank! Ook kun je overnachten in een van de hotelkamers of vakantiewoningen van het kasteel.

Lees meer over: Bewegen, Gezond doen en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu