12 domme vragen en slimme antwoorden over… sporten

Word je gelukkiger van bewegen? Een rondje wandelen valt toch niet onder sporten? Vliegen de kilo’s eraf als je vijf keer in de week naar de sportschool gaat? We vroegen het aan de deskundigen.

Antoinette met personal trainer Saskia Kempenaar.

1

Verouder je minder snel als je een abonnement neemt op de sportschool?

Veroudering ontstaat doordat we ons lijf gebruiken. Tijdens dat gebruik ontstaat slijtage die door onze cellen zo goed mogelijk wordt gerepareerd, maar er blijft altijd een beetje schade achter. Sporten is geen wondermiddel dat die schade wegneemt, maar het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig bewegen het proces van fysieke achteruitgang vertraagt. Je krijgt er niet alleen sterkere spieren van, maar ook gezondere bloedvaten, een gezonder hart, sterkere botten en een verminderd risico op suikerziekte, overgewicht en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast krijgen ook je cognitieve functies een boost van bewegen. Met name de functies die een rol spelen bij aandacht en focus, planning, initiatief nemen en impulsonderdrukking varen wel bij een regelmatige sportsessie.

2

Is rekken en strekken nou echt nodig voordat je een uurtje bodypump gaat doen?

Koud aan een belasting beginnen is vragen om problemen. Een paard jaag je toch ook niet direct vanuit z’n stal over een paar hindernissen? Vergelijk het maar met ’s ochtends opstaan als je wekker is gegaan. Niemand springt binnen één seconde topfit uit bed, behalve misschien als er acute paniek is. Je hebt tijd nodig om rustig op te starten. Op dezelfde manier heeft je lijf tijd nodig om te wennen aan de belasting die gaat komen. Een warming-up zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor voor meer elasticiteit in de pezen en spieren. Dat maakt de kans op blessures kleiner.

3

Is het slecht om te sporten als je nog spierpijn hebt van de vorige keer?

Tijdens een intensieve training ontstaan er scheurtjes in je spiervezels. Het herstel van deze scheurtjes zorgt voor hypertrofie, wat spiergroei betekent. Deze groei is alleen mogelijk als je je spieren de tijd geeft om bij te komen, wat gemiddeld genomen 48 uur duurt. De stelregel is daarom: een dag rust tussen de training van dezelfde spiergroep. Heb je gisteren vijf kilometer gerend, dan is het verstandig om de hardloopschoenen vandaag in de kast te laten staan. Maar je kunt prima je armspieren trainen, een uurtje zwemmen of naar pilates gaan. Als je geen of weinig spierpijn hebt, wil dat overigens niet zeggen dat je niet hard genoeg hebt getraind. Hoeveel spierpijn je wel of niet ervaart, verschilt per persoon, spiergroep, oefening en gewenning aan de manier van trainen.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan