Houd hart en hormonen op orde tijdens de overgang

Sommige vrouwen gaan fluitend door de overgang, maar 80 procent heeft er last van. Een derde kampt zelfs met ernstige klachten, zoals hart- en vaatziekten en bot­ontkalking. Gynaecoloog Dorenda van Dijken en cardioloog Janneke Wittekoek hebben een missie: vrouwen helpen om fit en vrolijk de overgang te doorstaan.

De overgang hoort gewoon bij het leven. Daar moet je niet over zeuren. En je moet er vooral niet te veel aandacht aan besteden. Het zijn opmerkingen die gynaecoloog Dorenda van Dijken en cardioloog Janneke Wittekoek dagelijks horen. Vrouwen zelf, maar ook hun dokters, zien de overgang nog altijd niet als een serieus gezondheidsvraagstuk. En dat terwijl opvliegers, urineverlies, hartkloppingen, slapeloosheid, vaginale droogheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen klachten zijn die veel invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het leven.

We moeten het dus veel vaker over de overgang hebben, vinden de artsen. Om te beginnen in de spreekkamer van de huisarts, maar ook de politiek en het bedrijfsleven moeten eraan geloven. Want Van Dijken en Wittekoek zijn helemaal klaar met de gedachte dat de overgang een natuurlijk proces is dat vrouwen lijdzaam – en in stilte graag – moeten ondergaan. Daarom schreven ze samen het boek Hart & Hormonen, met als ondertitel Fit de overgang in.

Dit is een bijlage van:

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis