Stoppen met nagelbijten

Iedereen bijt weleens op zijn nagels. Dat is geen ramp, maar als je merkt dat het bij jou een hardnekkige gewoonte wordt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen: vuil en bacteriën komen direct in de mond, waardoor infecties kunnen ontstaan. Daarnaast verhoogt nagelbijten de kans op bloedingen en pijnlijke ontstekingen van de nagelriem of nagelwal.

Hier zijn wat tips om hardnekkig nagelbijten een halt toe te roepen:

  • Houd de nagels kort en verzorg ze goed; kortgeknipte en goed verzorgde nagels nodigen minder uit om op te bijten.

  • Ga voor jezelf na wanneer je vooral op je nagels bijt: is dat in stresssituaties, tijdens verveling of wanneer er angst in het spel is? Probeer zulke situaties zoveel mogelijk te vermijden of zoek in zo’n situatie afleiding, bijvoorbeeld door een spelletje te spelen op je mobieltje.

  • Houd kauwgom bij de hand en kauw daarop, in plaats van op je nagels te bijten

  • Probeer het nagelbijten uit te stellen: voel je de drang, stel het dan een minuut uit, later twee minuten, enzovoorts. Beperk ook de tijd van het nagelbijten door middel van een timer.

  • Smeer de nagels in met een speciale, vies smakende nagelbijtvloeistof.

  • Nagelbijten gebeurt meestal onbewust en automatisch. Zorg voor een aanwijzing die je aan deze bezigheid herinnert. Doe bijvoorbeeld een (felgekleurd) elastiekje om je polsen. Het zien van deze bandjes wijst je op jouw slechte gewoonte en zal je het signaal geven niet te bijten.

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis