Voetschimmel

Gênant, irritant, soms pijnlijk en vaak hardnekkig: tinea pedis, oftewel een schimmelinfectie tussen je tenen. Een vervelende kwaal waarmee je niet direct naar de huisarts sprint. Wat kun je eraan doen?

De symptomen

Witte schilfers, roodheid en (soms stekende) jeuk: dat zijn de typische verschijnselen bij voetschimmel. Het is een behoorlijk besmettelijke infectie die vaak tussen je tenen optreedt, maar ook op je voetzolen en aan de randen van je voeten kan zitten. Dan krijg je soms last van jeukende blaasjes, dikker eelt en kloven. Normaal gesproken zorgt je huid dat schimmels niet binnen kunnen dringen, maar als je huid beschadigd of week is, of als je ouder bent of diabetes hebt, slaat de schimmel sneller toe. Je wordt geïnfecteerd via huidschilfers van andere voetschimmellijders. En die schimmel gedijt perfect in vochtige sauna’s, gedeelde douches en zwembaden. Vandaar dat voetschimmel ook wel bekendstaat als zwemmerseczeem.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan