Huidveroudering voorkomen

Wat kun je doen om huidveroudering tegen te gaan?

Hoe gezond leef je?

Dat je leefstijl van grote invloed is op veroudering van je huid, laat een Amerikaans onderzoek naar eeneiige tweelingen goed zien. Een panel van vier plastisch chirurgen van de Case Western Reserve University in Cleve­land werd gevraagd foto’s te beoordelen van 186 eeneiige tweelingen. De artsen moesten aangeven hoe oud ze dachten dat de personen op de foto’s waren. Ze keken daarbij naar de verschillende tekenen van huidveroudering.

Omdat de tweelingen identiek waren en dus over hetzelfde genetische materiaal beschikten, konden de geschatte leeftijdsverschillen alleen toegeschreven worden aan hun manier van leven en hun omgeving. De tweelingen zelf hadden vooraf een uitgebreide vragenlijst ingevuld over hun leefstijl, waardoor er achteraf goed gekeken kon worden wat de oorzaak moest zijn van het leeftijdsverschil.

Twee voorbeelden Dit zijn Brenda en Barbara, beiden zijn 52. Wie van de twee lijkt ouder? Brenda heeft meer rimpels en werd 6,25 jaar ouder geschat. Reden: Brenda heeft twintig jaar langer gerookt dan haar zus. Kanttekening: Barbara weegt meer, wat haar iets jonger doet lijken.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan