Koester je huid

Rimpels, een droge huid, pigmentvlekken, minder stevigheid: niemand ontkomt eraan. En er bestaan duizenden potjes met skincare-producten die van alles beloven, maar dat niet waarmaken. Dus hoe verzorg je een oudere huid wél goed? Vier vragen aan dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

Heeft het – als het om huidveroudering gaat – zin om te smeren?

‘Ja, maar zet daarbij het gezond houden en beschermen van je huid op nummer één, en niet het tegengaan van rimpels of andere huidveroudering. Geld uitgeven aan zogenaamde wonder-antirimpelcrèmes is zinloos. Het enige wat je nodig hebt is een goede moisturizer. Een moisturizer – dat kan ook een olie zijn – zorgt ervoor dat je huid beter vocht (moisture) kan vasthouden. Wanneer de huid goed is gehydrateerd, voelt hij zacht aan.

De toevoeging van werkzame stoffen als vitamine C, zoethoutwortel, groene thee en resveratrol (een antioxidant) voedt én beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Méér crèmes, zoals hals- en oogcrèmes, heb je in principe niet nodig. En natuurlijk ga je nooit de deur uit zonder zonnebrandcrème, ook in de winter, met een minimale SPF van 30.’

Beschermingsfactor 30 Het beste antirimpelmiddel dat er bestaat: zonnebrandcrème. 80 tot 90 procent van je rimpels en pigmentvlekken wordt veroorzaakt door de zon. Smeren dus, elke dag, met minimaal beschermingsfactor 30. Ja, ook als je achter glas zit, want de uv A-stralen, die verantwoordelijk zijn voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering, gaan gewoon door wolken en glas heen. De uv B-stralen, die voor verkleuring en huidkanker kunnen zorgen, worden wel door glas tegengehouden. Ezelsbruggetje: uv A staat voor Ageing, uv B voor Burning.

Maar er zijn zo ontelbaar veel crèmes, hoe scheid ik het kaf van het koren?

‘Dat is niet altijd makkelijk, maar een paar regels zijn goed om in gedachten te houden: kijk of er geen irriterende dingen in zitten zoals geurstoffen en alcohol. Op mijn site zijn de ingrediënten te vinden die goed en minder goed zijn (dr-jetskeultee-skincare.nl). Verder is het goed om te weten dat natuurlijk en vers over het algemeen beter zijn. Maar mensen denken vaak dat plantaardige ingrediënten per definitie goed zijn en chemische slecht. Dat is zeker niet altijd het geval.

Neem bijvoorbeeld parabenen, iedereen schrikt daarvan. Maar parabenen zitten ook in planten. Fabrikanten weren parabenen, maar kiezen dan voor schadelijker stoffen die niemand kent. Ten slotte: verse ingrediënten zoals vitamine C – dan heb ik het over bewerkte vitamine C, want pure vitamine C wordt niet in producten gebruikt, dat oxideert meteen – en verse oliën hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Let daar op.’

Zon gaat door glas Even zien wat zonnestralen door glas heen kunnen aanrichten? Deze vrachtwagenchauffeur zat jaren achtereen met de linkerkant van zijn gezicht (op de foto rechts) aan de raamkant van zijn truck.

Lees ook deze bijlage

Kun je bestaande rimpels verminderen?

‘Ja, het is wetenschappelijk aangetoond dat vitamine A, vitamine C, en vitamine B3 (niacinamide) huidveroudering tegen kunnen gaan. Denk aan een verbetering van de huidstructuur, het afnemen van het aantal rimpels en de diepte ervan, en het stimuleren van de productie van collageen en elastine. Maar, voordat je naar de winkel rent: het probleem met vitamines is dat ze instabiel zijn en dan vooral A en C.

Voor onderzoek worden in het lab verse ingrediënten gebruikt, maar het is bijna onmogelijk om ze vers te houden in gezichtverzorgingsproducten. Dan komen er lucht, licht, water en andere ingrediënten bij, waardoor de werking van de actieve stof – de vitamine – meteen afneemt. Vergelijk het met etenswaar; die bederft ook als je het niet goed conserveert. Crèmes met vitaminen moeten dus sowieso altijd lucht- en lichtdicht zijn verpakt. Geen potjes met deksels, want daar komt elke keer te veel zuurstof bij. En nog iets: staat de vitamine ergens onder aan het ingrediëntenlijstje, dan is het percentage te laag en kun je ervan uitgaan dat het geen zin heeft.’

Wakker worden zonder kreukels Ken je die mooie verhalen over satijnen en zijden kussenslopen? Ze zouden je huid beschermen tegen vochtverlies en rimpels helpen voorkomen. Nou, mooi niet. Wat een zijden kussensloop wél voorkomt is dat je tot twee uur ’s middags met slaapkreukels in je gezicht rondloopt. Ideaal als je met je hele gezicht in je kussen gedrukt slaapt. Het scheelt ‘s morgens een heleboel vouwen. Koop een 100 procent zijden kussensloop en geen satijn. Satijn is helemaal geen stof, maar een weefseltechniek en kan dus synthetisch zijn, wat een stuk minder fijn ligt.

En hoe zit het met pigmentvlekken?

‘Mensen storen zich in het algemeen eerder aan rimpels dan aan pigmentvlekken, terwijl uit onderzoek is gebleken dat pigmentvlekken je ouder doen lijken dan rimpels. Pigmentvlekken kun je lichter maken door producten met glycolzuur. Verwacht geen wonderen, maar je huid knapt ervan op.

Wil je het echt goed aanpakken, ga dan voor een laserbehandeling. De beste resultaten krijg je dankzij een ervaren huidtherapeut of dermatoloog die goed weet om te gaan met de verschillende instellingen die een laser heeft. Aan een laserbehandeling hangt natuurlijk wel een prijskaartje en vaak heb je meerdere behandelingen nodig, maar het effect is echt goed. De huid wordt er ook strakker en gladder door. Ook andere oneffenheden, zoals fijne rode adertjes, verdwijnen erdoor.’

De kracht van Vitamine A-zuur Vitamine A is een van de weinige stoffen waarvan is aangetoond dat het de huidstructuur verbetert en celvernieuwing stimuleert. Het lastige is dat het alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Je kunt in de winkel wel crèmes met retinol (vitamine A) kopen, maar die werken lang niet zo goed en retinol oxideert snel door licht en lucht. Vitamine A-zuur (tretinoïne) kan echt verschil maken, maar je moet er wel veel geduld voor hebben. Omdat je huid er snel van schilfert en geïrriteerd raakt, moet je het heel langzaam opbouwen. Bijvoorbeeld door twee keer per week een heel dun laagje met een lage dosering van 0,02% op je gezicht te smeren. Als de huid gewend is, kun je vaker smeren en een hogere concentratie gebruiken. Het optimale resultaat is na zes tot acht maanden te zien. Let Let op: je mag er absoluut niet mee in de zon, smeer dus ’s avonds en gebruik overdag factor 50.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan