Hoe kun je je motivatie en zelfvertrouwen laten groeien?

Bewegingswetenschapper en sportpsycholoog Mark Schuls geeft individuele trainingen en groepstrainingen om mentaal sterker te worden. Voor jonge sporttalenten ontwikkelde hij de online training ‘Top in je Kop’.

‘Toen ik zelf nog op hoog niveau tafeltenniste, kon ik tijdens wedstrijden heel boos worden, vooral als het niet ging zoals ik wilde. Het gevolg was dat ik dan alleen maar slechter ging spelen. Dat zie ik ook vaak gebeuren bij de sporters die ik begeleid: tijdens de training gaat het goed, maar bij een wedstrijd komt het niveau er niet uit. Bijvoorbeeld als schaatsers verstijven en minder soepele slagen maken. Zulke negatieve spanning werkt averechts, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Je neemt dan minder goede besluiten. Gelukkig kun je jezelf trainen om op een andere manier met spanning om te gaan. Het begint met formuleren van het juiste doel. Vaak hebben we abstracte ambities. Voor een sporter is dat misschien een wereldkampioenschap winnen. Natuurlijk kun je daar keihard voor werken. Maar veel bepalende factoren – het niveau van je tegenstanders, de scheidsrechter, het weer – liggen buiten je macht. Je daarop richten is zonde van je energie en maakt je machteloos.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan