Etherische olie; wat is het en wat kun je ermee?

Het begrip ‘etherische olie’ komt regelmatig voorbij in bijvoorbeeld advertenties. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je ermee?

Een etherische olie is een olie die vervliegt in de lucht. Door dat verdampings- of vervliegingsproces is de geur van de olie goed merkbaar. Etherische oliën worden gewonnen uit plantaardig materiaal. Door destillatie of koude persing hebben ze elk een unieke en geconcentreerde samenstelling. Elk product heeft door het chemotype, de geografische oorsprong en de kenmerkende teelt- en extractiewijze een eigen bijzondere eigenschap en daarmee een eigen specifieke werking.

Aromatische olie

Er zijn verschillende benamingen voor etherische olie, zoals aromatische of essentiële olie. De titel ‘aromatisch’ heeft de olie te danken aan haar geurende eigenschap die meestal als aangenaam wordt ervaren. De benaming ‘essentieel’ slaat eigenlijk nergens op, want zo essentieel zijn die oliën natuurlijk niet. Waarschijnlijk is die benaming afgeleid van het Engelse woord voor geur: ‘essence’. Een heel andere betekenis dus. Zoals gezegd heeft elke etherische olie zijn eigen eigenschappen en daardoor ook verschillende gebruiksmogelijkheden. De ene olie heeft een gunstig effect op de luchtwegen, terwijl een andere goed werkt in de huidverzorging.

Etherische oliën: pas op bij gebruik!

Omdat etherische oliën een natuurlijke oorsprong hebben, worden ze vaak ten onrechte als ongevaarlijk en onschuldig beschouwd. Maar let wel: het gaat om erg geconcentreerde producten die een allergische reactie kunnen oproepen en bij overdosering zelfs vergiftiging kunnen veroorzaken, vooral bij oraal gebruik.
Klachten kunnen zijn:

 • Irritatie van slijmvliezen in de mond
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Braken
 • Huidirritatie zoals roodheid of een branderig gevoel
 • Irritatie bovenste luchtwegen

Bij gebruik van alle etherische oliën geldt dan ook: lees de gebruiksaanwijzing, houd je aan de aanbevolen doseringen en gebruik je gezonde verstand. En bij problemen: meteen je huisarts bellen!

Hoe en waarom de olie gebruiken?

 • Verstuiving:
  Verstuiven in de lucht is de meest voorkomende manier om etherische oliën te gebruiken. Om de olie optimaal te benutten, is het gebruik van een verstuiver die de olie omzet in microdruppels en zo de aroma’s verspreidt zonder verwarming, het meest ideaal.

  Gebruik:

  – 5 à 10 druppels olie, afhankelijk van de grootte van de verstuiver en de oppervlakte van de ruimte.
  – 3 à 4 keer per dag voor 15 à 20 minuten.

 • Baden:
  Als je etherische oliën gebruikt in bad, heb je het voordeel van een dubbele werking. Je neemt de olie op via je huid én via je luchtwegen. Zo geniet je van de aromatische voordelen en therapeutische werking van de olie. Let op: etherische oliën zijn van nature niet oplosbaar in water. Daarom is het aan te raden de olie eerst te vermengen met badschuim of basisolie zoals zoete amandelolie.

  Gebruik:
  Meng 5 druppels etherische olie in 10 ml badschuim of basisolie en giet het mengsel vervolgens in een bad met warm water.

 • Massage:
  Etherische oliën worden eenvoudig opgenomen door de verschillende lagen van de huid. Ze zijn wel krachtig en geconcentreerd en daarom worden de meeste soorten eerst gemengd met een plantaardige basisolie voordat de etherische olie op de huid wordt aangebracht voor bijvoorbeeld een massage.

  Gebruik: Vermeng 5 druppels etherische olie met 10 ml neutrale plantaardige olie zoals jojoba- of hazelnootolie en masseer dat goed in de huid.

 • Inademing:
  Er zijn verschillende methoden om etherische olie in te ademen. Bij verkoudheid kun je de olie bijvoorbeeld verdampen in een kom met warm water of enkele druppels aanbrengen op een zakdoek. Eucalyptusolie is hiervoor uitstekend geschikt.

  Gebruik: Breng 3 tot 5 druppels etherische olie aan op bijvoorbeeld een (vochtige) zakdoek of hoofdkussen of vermeng de olie met warm water en adem de stoom in.

 • Inname:
  Je kunt etherische oliën ook oraal innemen, maar dan is het wel aan te raden om de olie te verdunnen met wat suiker of honing of op een stukje brood te doen.

  Gebruik: Neem maximaal 1 druppel van de verdunde etherische olie per dag in en niet langer dan 4 dagen achtereen. Goed idee is om vooral een deskundige om een nauwkeurig advies te vragen.

Welke etherische olie voor wat?

Er zijn vele soorten etherische oliën met elk een andere toepassing. Enkele voorbeelden van de meest gebruikte oliën:

1. Eucalyptusolie: wordt gewonnen uit de bladeren van de eucalyptusboom die volop groeit in bijvoorbeeld Australië. Daarom was het land een tijd lang de grootste producent van deze olie. Tegenwoordig is eucalyptusolie uit meerdere landen afkomstig. Deze olie is een van de meest gebruikte middelen tegen verkoudheid.

Toepassingen:
– Voor de luchtwegen: eucalyptusolie ondersteunt de longen bij de opname van zuurstof.
– Antibacterieel: het kan worden ingezet voor veel kleine medische aandoeningen, omdat de olie een antibacteriële werking heeft.
– Insectenbeten: de eucalyptusolie verzorgt niet alleen de bult, maar vermindert ook de jeuk.
– Spieren: de olie is een natuurlijke pijnstiller en werkt ook ontstekingsremmend.

2.Lavendelolie: de lavendelplant groeit in het grootste deel van het Middellandse Zeegebied en met name in het zonnige zuidoosten van Frankrijk. Lavendelolie wordt al duizenden jaren gebruikt en is een van de meest populaire etherische oliën. Niet alleen door de vele toepassingen, maar ook door de heerlijke geur.

Toepassingen:
– Ontspanning: lavendelolie heeft een rustgevende en ontspannende invloed en kan worden gebruikt bij stress en bevordering van de slaap.
– Massage: de olie werkt ook ontspannend voor verkrampte spieren, heeft een verzachtende werking op de huid en werkt kalmerend. Uitstekend geschikt om mee te masseren dus.
– Muggenwerend: muggen hebben een hekel aan de geur van lavendel. Verdamp gewoon een paar druppels in je slaapkamer door middel van een geurbrander of diffuser.
– Insectenbeten: verzacht en kalmeert de jeukende of pijnlijke plek.

3. Nardusolie: wordt gewonnen uit Narduskruid oftewel ‘valse valeriaan’. De plant komt oorspronkelijk uit de bergachtige streken van Noord-India en China en er zijn 50 tot 100 kilo wortels nodig voor 1 liter etherisch olie.

Toepassingen:
– Rustgevend en kalmerend: de olie heeft een rustgevende werking op de geest en beschermt tegen stress.
– Koortswerend en bacterie- en schimmeldodend.
– De olie kan verder worden gebruikt bij allergieën, ontstekingen, blauwe plekken, uitslag en buikkrampen.

4.Tea tree olie: wordt gewonnen uit bladeren van de tea tree en komt oorspronkelijk uit Australië.

Toepassingen:
– Luchtwegen: tea tree olie kan bij verdamping goed worden gebruikt bij de behandeling van bronchitis, sinusitis en neus- en keelinfecties. Het verhoogt ook de weerstand en helpt bij aften en tandvleesontstekingen.
– Huid: de olie is effectief bij acne, abcessen, huidinfecties en voetschimmel. – Baden: via het bad is tea tree in te zetten bij kou, griep, vermoeidheid, jeuk en als circulatiebevorderaar bij bijvoorbeeld spataderen.

5. Sinaasappelolie: wordt gewonnen uit de schil van zoete sinaasappels. Vroeger kwamen die voornamelijk uit China, tegenwoordig ook uit Florida en gebieden rond de Middellandse Zee.

Toepassingen:
– Verdamping: de olie is in te zetten om de omgeving te desinfecteren en helpt verder bij verkoudheid en bronchitis. Ook werkt het ontspannend bij nervositeit en stress.
– Huid: je kunt sinaasappelolie gebruiken bij een vette huid en het verzacht een gebarsten huid en kloofjes.
– Bad: in bad kun je de olie gebruiken bij kou en griep, een spastische darm of nervositeit en stress.

6. Pepermuntolie: kan worden gewonnen uit de zwarte of rode pepermunt of de witte. Eerstgenoemde bevat meer menthol en essentiële oliën.

Toepassingen:
– Verdamping: de olie brengt een frisse en zuivere geur in de ruimte en werkt opwekkend, maakt je alerter en werkt verkwikkend. Het werkt ook slijmoplossend bij luchtwegaandoeningen en is een oud middel tegen misselijkheid en tegen wagenziekte.
– Huid: pepermuntolie helpt bij een vette huid, verkoelt, verlicht jeuk en verzacht. Daarbij werkt het ontstekingsremmend en huidgenezend. Ook kan het de pijn verdoven bij bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.
– Bad: de olie is effectief bij maagklachten, buikpijn bij kinderen en spastische darmklachten doordat het de gladde spieren rond maag en darm ontspant.

7. Citroenolie: wordt door koude persing gewonnen uit het buitenste gedeelte van de verse schil van citroenen.

Toepassingen:
– Verdamping: de olie wordt beschreven als een frisse wind door je leven. Je gaat je weer wat lichter en vrijer voelen als het geestelijk even zwaar is. Ook werkt het helend bij griepverschijnselen en infecties aan de luchtwegen.
– Huid: wratten, eksterogen en sproeten worden aangepakt door citroenolie, maar het helpt ook bij problemen aan het mondslijmvlies of een pijnlijke tong.

Lees meer over: Gezond leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu