Theetijd!
Als de regen tegen de ramen slaat en de wind om het huis giert, maar ook na een stevige winterwandeling… eigenlijk is er altijd een geschikt moment om jezelf te verwennen met een extra lekker kopje thee!
Thee wordt niet voor niets over de hele wereld meer gedronken dan welke dan ook (op water na dan). Een kopje thee is volgens de kenners meer dan alleen wat heet water met een theezakje erin. Het 5000 jaar oude theezet-ritueel schijnt ook nog rustgevend en voedend voor de geest te zijn.
Of je nu de voorkeur geeft aan zwarte, groene, witte, warme, koude of sterke thee, volgens de experts zijn onderstaande theeregels van groot belang als je voor een optimaal resultaat gaat:
-
1
Gebruik altijd gefilterd water, vooral als het water in jouw regio een hoge hardheid heeft. Dit kun je checken op waterhardheid.nl.
-
2
Bewaar losse thee in een ondoorzichtige bus, weg van zonlicht, sterke geuren en vocht. Zo gaan je theeblaadjes een jaar of twee mee.
-
3
Hengel niet met je theezakje terwijl de thee aan het trekken is en knijp er niet in als je het uit uw pot of kop haalt. Dat kan bitterheid veroorzaken.
-
4
Houd ook de ’trektijd’ in de gaten. Zo moet een zakje zwarte thee ongeveer drie minuten trekken, groene thee twee en witte slechts één. Kruidenthee heeft dan weer vijf minuten nodig. Je kunt een theezakje meerdere keren gebruiken, maar dat zal vanzelfsprekend de smaak en de sterkte veranderen.
-
5
Ook de watertemperatuur is van belang bij het zetten van thee. Giet nooit kokend water over groene of witte thee, want dan verbranden de blaadjes, met een bittere smaak als gevolg.
Cafeïne
Alle echte thee (zwarte, oolong, groene en witte thee) bevat cafeïne, maar in verschillende hoeveelheden. De algemene stelregel is dat hoe donkerder de thee hoe hoger het cafeïnegehalte. Dus zwarte thee bevat het meeste, gevolgd door oolong, groen en wit. Theezakjes bevatten over het algemeen fijnere blaadjes en die laten de cafeïne sneller vrij dan losse thee. En hoe warmer het water, hoe meer cafeïne je kopje thee bevat.
Oolong thee is een traditionele Chinese thee die in de westerse wereld nog vrij onbekend is. Jammer, want het is toch echt een van de beste theesoorten die er bestaat.
Voor warme dagen: ijsthee
Natuurlijk is op warme dagen een glas ijsthee ook heerlijk. Dat kun je met kokend of met koud water maken. De koude methode zorgt ervoor dat de thee aromatischer, zachter, zoeter en minder bitter is. Laat de thee in het koude water in zo’n 30 minuten helemaal op kamertemperatuur komen. Daarna zet je het maximaal twaalf uur in de koelkast, afhankelijk van de gewenste sterkte en de theesoort. Witte, groene en kruidenthee kunnen zes tot acht uur trekken, zwarte en oolong thee kunnen dat acht tot twaalf uur. Zeef daarna de losse thee of verwijder de theezakjes. Je kunt de ijsthee maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren.
Echte theeliefhebbers kopen losse thee. Bij de meeste theeën uit een zakje worden kunstmatige smaakstoffen gebruikt (te herkennen aan de witte bolletjes). Het voordeel van losse thee is dat je ziet wat erin zit. Ook kun je zelf de thee doseren en dus zelf bepalen hoe sterk je de thee wilt hebben.
Alertheid en energie
Thee is niet alleen een prima dorstlesser, het heeft ook nog gezondheidsvoordelen. Groene en zwarte thee zijn beide krachtpatsers als het gaat om antioxidanten. En dan met name in de ijsthee-vorm. Voor de gezondheid van je hart zijn alle vier de ‘echte’ theeën goed om te drinken. Die bevatten namelijk flavonoïden waarvan wordt gedacht dat ze het risico op hartaandoeningen, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol verminderen. Het voedingscentrum adviseert volwassenen om 3 kopjes thee per dag te drinken.