Vijf maal superzonbescherming voor je huid

Beautyjournalist Karen van Ede gaat op zoek naar een echt goed antizonnebrandproduct. Spul dat je huid optimaal beschermt, geen wit waasje achterlaat, dat waterbestendig en parfum- en dierproefvrij is en waarmee ook mannen zich willen insmeren.

Minerale filters nieuwe stijl

Zonproducten met natuurlijke minerale filters zijn hot. Een mineraal filter ligt als een laagje op de huid en weerkaatst uv-stralen, anders dan chemische filters die uv absorberen (en vervolgens worden afgebroken).

Een mineraal filter hoeft niet iedere twee uur worden opgebracht, hoewel meer smeren altijd beter is dan te weinig. Helaas zijn minerale crèmes vaak dikke smurries die zich slecht laten verdelen en een witte waas over de huid leggen. Dat wittige waasje komt vooral door de zinkoxide die erin zit.

Dat een wit waasje niet per se hoeft, bewijst Naïf met een zonproduct met een mineraal zinkoxidefilter dat transparant is en bescherming biedt met spf 30 of spf 50. Er is géén nanotechnologie gebruikt (nanodeeltjes zijn zo klein dat ze in het lichaam terecht zouden kunnen komen, niet wenselijk dus).

De zonproducten van het Nederlandse Naïf zijn gemaakt zonder microplastics, een fijn idee! Hun nieuwe lotion is op waterbasis: prima uit te smeren en prettig voor de wat vettere huid. De subtiele geur is allergeenvrij, gemaakt met niet-irriterende parfumstoffen. De ingrediënten zijn voor meer dan 90 procent van natuurlijke oorsprong en de verpakking is van suikerriet. Dat zijn bij elkaar een hoop pluspuntjes. Naïf Zonlotion spf 50

‘Medische’ spf

Van sommige producten met chemische filters ga ik glimmen als een spiegeltje, andere, vaak die met minerale filters, vind ik stroef uitsmeren. Het witte waasje dat minerale filters kunnen geven weet ik te omzeilen door een product te kiezen met een tintje, maar ik heb mijn match nog niet gevonden. Laatst kreeg ik op mijn donder van een schoonheidsspecialist omdat ik de afgelopen jaren mijn zonbescherming niet goed en te zuinig heb aangebracht, waardoor ik op mijn wangen langs de haargrens veel pigmentvlekjes heb.

Chemische filters moeten bovendien om de twee uur opnieuw worden aangebracht, iets wat ik vergeet. De ‘medische spf’ Actinica lost een paar van mijn problemen op. Het product is voor gezicht en lichaam en wordt door sommige dermatologen voorgeschreven aan mensen die echt geen zon meer mogen hebben, bijvoorbeeld na behandeling van huidkanker. Het beschermt zowel tegen uv A als uv B, is een mix van zes filters met een spf 50+ en hoeft (want waterbestendig) maar één keer per dag opgesmeerd te worden. Alleen na een lange zwempartij, fietsen in de regen of heftige transpiratie moet het opnieuw worden aangebracht. De dunne, vloeibare crème is ongeparfumeerd, droogt snel op en geeft geen glim of wit waasje.

Eco, dierproefvrij én met antioxidanten

Antioxidanten en zonnefilters gaan goed samen. Dat zit zo: antioxidanten, bijvoorbeeld vitamine C, helpen zonneschade repareren en voorkomen. Andere criteria voor het kiezen van zonbescherming kan de duurzaamheid van het product zijn, en de verpakking.

Mádara gebruikt voor 99 procent ingrediënten van biologische oorsprong. De verpakking van deze gezichtscrème is BPA-vrij (BPA is een chemische stof die wordt gebruikt in plastics voor bijvoorbeeld flessen en verpakkingsmateriaal), er zijn geen dierproeven voor nodig geweest en het product heeft een eco-label.

Minerale filters kunnen een wit waasje geven, iets wat Mádara oplost door aan deze crème een subtiel tintje toe te voegen dat verdwijnt als je het product opbrengt. De crème geeft een lichte glans: voor iemand met een droge huid wel mooi, voor een vette huid misschien iets té. Mádara Plant Stem Cell Antioxydant spf 50

Tip

  • Producten met een spf gaan er niet op ‘achteruit’ als ze ongeopend en uit de zon bewaard blijven. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking.

  • Check voordat je een nieuwe tube koopt of er oxybenzone (ook wel benzofenon-3) en octinoxaat (ook wel octylmethoxycinnamaat) in de zonnebrandcrème zit, dit is de stof dat een negatief effect heeft op koraal. Over het algemeen lijken minerale uv-filters als zink en titanium het veiligst voor het milieu. Kies altijd voor ‘non-nano’-varianten. Bron: WNF

Smeer ook lijf en leden in

En wat moet er op het lijf? Liefst een spray, omdat die zich snel laat verdelen, maar liefst ook een product dat geen zonneallergie geeft. Het Franse RoC maakt parfumvrije producten en laat bepaalde filters weg waarop de huid gevoelig zou kunnen reageren. Antioxidanten erin maken dat het product naast huidbescherming ook huidverzorging biedt.

De niet-vette crème-spray kan de droge huid iets trekkerig maken, maar een voordeel is dat het product niet plakt en kleren er snel overheen kunnen. De verpakking kan beter, vind ik: met name losse, transparante plastic dopjes zoals op deze fles verdwijnen snel in het zand, om vervolgens richting plasticsoep te spoelen. RoC Spray Haute Tolerance spf 50

Lees ook deze bijlage
thuisdokter

Voorkom zonnebrand

Wat merk je als je huid verbrand is door de zon? Wat kan je eraan doen en hoe voorkom je het in het vervolg?

Verder lezen

Gel voor sporters

Mannen zijn doorgaans niet dol op zonbeschermingsproducten, ze vinden het gedoe, geklieder en bovendien niet stoer. Probeer daarom een product te vinden dat zich snel laat verdelen en ook snel opdroogt. Een vetvrije gel vinden mannen vaak prettig, hun huid is van nature al wat vetter.

De frisse kleurloze gel van Lancaster smeert goed uit, plakt niet, heeft een spf 30, is waterproof en dus bestand tegen transpiratie en regen. Voor buitensporters en wandelaars fijn, al betekent waterproof niet dat de gel niet om de twee uur opnieuw moet worden aangebracht wanneer je een dag in de buitenlucht doorbrengt. De gel is niet te sterk geparfumeerd en heeft een matte finish. Eén nadeel is dat je niet precies ziet waar je smeert en de tube van 50 ml bij braaf gebruik snel leeg is. Voordeel van de tube is dat hij zo in de rug- of broekzak kan.

Factor 30 of factor 50?
Een hogere factor kan zorgen voor een gevoel van schijnveiligheid, waardoor je je minder vaak insmeert dan zou moeten. Ook is bij een crème met factor 50 de kans op huidirritaties en puistjes iets groter, omdat het de huid kan afsluiten waardoor poriën verstopt raken. Een factor 30 biedt bijna evenveel bescherming tegen UV-straling als een factor 50. Ook betaal je voor Factor 50-crèmes vaak een stuk meer.

Veel zonnebrandcrèmes die speciaal zijn gemaakt om op je gezicht te smeren, bieden minder bescherming dan op de verpakking staat. Dat onderzocht de Consumentenbond. Het gaat onder meer om producten van Biotherm, Nivea en Lancaster. Die zeggen alle vier een bescherming te bieden van factor 50, maar volgens de Consumentenbond is dat in werkelijkheid respectievelijk 39, 33 en 31.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

A. Beuving
08-07-2022 om 12:27

Het ergste aan zonbescherming vind ik persoonlijk dat het zo vreselijk plakt (ook als ze beweren dit niet te doen) en dat het vreselijk geurt. Kan er geen bescherming ontwikkeld worden zonder geur? Persoonlijk ben ik fan van UV werende kleding, zonnebril, hoed en of pet en natuurlijk veel schaduw en op het heetst van de dag binnen zijn.

Nina Anthonijsz
16-07-2022 om 13:15

In Azië zijn ze veel verder in de ontwikkeling van zonbeschermers. Wat daar wordt gemaakt geeft geen witte waas

https://www.elle.com/nl/beauty-health/g36646385/de-beste-koreaanse-zonbescherming/

Praat mee