Fijnstof, hoe slecht is het?

Je ziet het misschien wel niet, maar het is er wel. Dan hebben we het over fijnstof in de lucht, wat schadelijk is voor de gezondheid. Maar wat is het eigenlijk en wat moeten we ermee?

Eerst een korte uitleg: fijnstof is een verzamelnaam voor heel kleine deeltjes die in de lucht zweven en voor luchtvervuiling zorgen. Om je een idee te geven: de deeltjes zijn kleiner dan tien micrometer oftewel 0,001 centimeter. Ter vergelijking: de gemiddelde doorsnede van een mensenhaar is 50-70 micrometer. Er bestaat ook nog ultrafijnstof, die deeltjes zijn kleiner dan 0,1 micrometer. De fijnstof die wij mensen produceren komt het meeste voor. Roet bijvoorbeeld, dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Dat gebeurt in elektriciteitscentrales, de chemische industrie en metaalbedrijven, maar ook gewoon in de open haard, bij het bereiden van ons eten en bij het roken van een sigaret of sigaar.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan