Uit het kookboek ‘Zoet genoeg’: Citroenroomtaart met zeezout

Uit dit niet gewone toetjesboek, deze waanzinnig lekkere citroenroomtaart met een fijne roomtopping in plaats van meringue.

Zoet genoeg is geen gewoon toetjesboek, de titel zegt het al, niet te zoet. De auteur Alison Roman omschrijft haar eigen recepten als; rustiek, nonchalant en toegankelijk. Met meer dan 80 even indrukwekkende als makkelijke taarten, koekjes en desserts

Kookboek Zoet genoeg

Ingrediënten voor de bodem

  • 225 g vanillewafels, grahamcrackers of speculooskoekjes
  • 85 g boter, gesmolten
  • 1 tl grof zeezout

Ingrediënten voor de vulling

  • de dooiers van 4 grote eieren
  • 1 blikje (400 ml) gezoete gecondenseerde melk
  • 300 ml vers citroensap (ca. 6 citroenen)
  • grof zeezout

Ingrediënten voor de topping

  • 230 ml slagroom
  • 30 g poedersuiker
  • 240 ml zure room

Bereiden bodem

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verkruimel de wafeltjes tot grove kruimels.
  • Meng ze met de gesmolten boter en het zout tot je echt smeuïge kruimels hebt, ongeveer zoals nat zand.
  • Druk ze in een taartvorm van 23 cm.
  • Bak de bodem 12 à 15 minuten tot de randen wat bruin beginnen te worden.
  • Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen. Laat de oven aan staan.

Gebruik altijd echte citroenen, niet dat sap uit zo’n plastic geel supermarktflesje; dat smaakt vooral chemisch.

Bereiden vulling

  • Klop de dooiers in een grote kom een paar minuten flink met een garde tot ze lichtgeel en glad zijn.
  • Doe de gecondenseerde melk erbij en klop nog een paar minuten tot je een lichte, luchtige massa hebt.
  • Klop het citroensap erdoor met een flinke snuf zout.
  • Giet de vulling in de voorgebakken bodem en zet de vorm terug in de oven.
  • Bak de taart 30 à 35 minuten tot het midden nauwelijks meer trilt.
  • Let op: de bovenkant hoort niet bruin te worden, dus houd de kleur in de gaten.
  • Laat de taart helemaal afkoelen.

Bereiden topping

  • Klop de slagroom met de poedersuiker tot middelgrote pieken.
  • Klop dan de zure room er met een garde door.
  • Strijk uit over de taart, zo hoog of decoratief als je wilt.
Lees meer over: Goed eten en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu