De truc voor een mooi gepocheerd eitje

Een gepocheerd eitje op toast, overgoten met hollandaisesaus. Hoe lekker is dat! Maar het is best ingewikkeld om een goed gepocheerd ei te maken. Met dit recept kan het niet mislukken!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 1 pan met genoeg water (zodat de eieren onder water kunnen staan)
  • 1 scheut azijn die je lekker vindt
  • 4 toasts (rooster de boterhammen in broodrooster of pan met deksel).
  • beleg naar keuze: zalm, spinazie, avocado, bacon, ham of maak een combinatie.
  • zelfgemaakte hollandaisesaus

Bereiden

  • Breng een pan water met een scheut azijn aan de kook. Doe er de eieren in (nog in de schil) en kook ze 15 tot 20 seconden. Komen de eieren uit de ijskast, neem dan 30 seconden de tijd. Draai ze een beetje, zodat alle kanten goed worden verwarmd. Schep ze uit het water. Zet het vuur laag, zodat het water nog heel zachtjes kookt. 
  • Breek de eieren en laat ze voorzichtig in het zacht kokend water glijden. Laat de eieren nog minimaal 3 minuten koken totdat je ziet dat het eiwit niet meer transparant is, maar wit. Duw nu met de bolle kant van een lepel op het eigeel. Geeft het mee, als een ballon, dan is het ei gepocheerd zoals het hoort: vloeibaar waardoor alle smaken zich zullen vermengen. Wil je het minder vloeibaar, laat de eieren dan nog even in de pan. 
  • Schep de eieren met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken, en leg ze op de toasts. 
  • Beleg de toast met ham of bacon (Eggs Benedict), zalm (Eggs Norwegian), spinazie (Eggs Florentine), avocado of een combi daarvan!
  • Optioneel: bestrooi met bieslook.

En zo maak je hollandaisesaus

  • Laat 75 gram boter zachtjes smelten.

  • Klop ondertussen twee eidooiers en wat citroensap met een garde (of gebruik de blender) tot het mengsel licht van kleur is.

  • Giet al kloppend de gesmolten boter erbij totdat het gaat binden.

  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra citroensap of wat water als het te dik is.

  • TIP

    Gepocheerde eieren zijn ook heel lekker in een salade met croutons!

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Frits W. van Dijk
07-04-2023 om 23:22

Mooi dat RADAR kritisch is op diverse functies in onze samenleving. Maar er wordt door onze 'bestuurders' zoveel PULP gegenereerd dat het dweilen met de kaan open is.
ir FRITS VAN DIJK

Praat mee