Voedingstrend: Paleo

Een van de voedingstrends waar je tegenwoordig veel over hoort, is het Paleodieet. Het is geen afvaldieet, maar een manier van eten.

Paleo, wat is het?
Eten zoals onze voorouders, de ‘jagers-verzamelaars’, in de oertijd deden.

Wat is de claim?
Je wordt gezond, fit en slank, zijn de claims van paleo. Eten zoals de jagers in de oertijd is gezonder, omdat onze genen daarop zijn ingesteld. We zijn namelijk pas voedingsmiddelen als graan, zuivel, peulvruchten en suiker gaan eten nadat de eerste mensen waren begonnen met veeteelt en landbouw, tussen de 12.000 en 10.000 jaar geleden. Ons lichaam is daar nog niet op is ingesteld. Daardoor krijgen we gezondheidsproblemen als overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, enzovoort, zeggen de voorstanders.

Waar komt het vandaan?
Het paleodieet kreeg in de jaren zeventig bekendheid dankzij de arts Walter Voegtlin, die in reactie op het ongezonde Amerikaanse voedingspatroon als eerste ‘eten zoals de vroegste jagers-verzamelaars’ bepleitte. In Nederland is drs. Richard de Leth, met zijn ‘Oersterk’-boeken, de grootste voorstander van paleo.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan