Het paleo-dieet. Eten als een oermens

Het paleodieet, of beter gezegd: eten als een oermens. Je zou er slanker, fitter en sterker van worden. Maar klopt dat wel? Voedingsjournalist Loethe Olthuis at vijf weken lang ‘paleo’.

Wat is paleo?

Dat spreekt me wel aan: eten als onze verre voorouders, de rondtrekkende, stoere jagers-verzamelaars die leefden van wat de natuur hun bood. Vertaald naar nu betekent dat: veel groenten, fruit, noten en zaden, met vlees, vis en eieren. En geen bewerkte of kant-en-klare producten, snacks, zoetigheid, frisdrank, alcohol en chips.
Maar óók geen aardappels, zuivel, peulvruchten, brood of andere graanproducten. Waarom eigenlijk niet? Oermensen gingen zulke voedingsmiddelen pas eten toen ze zich gingen settelen en boer werden, zo tussen de acht- en tienduizend jaar geleden. Maar volgens paleo-aanhangers is dat evolutionair gezien nog maar pasgeleden en hebben onze genen zich daar nog niet aan aangepast. Daarom zouden wij, net als de jagers-verzamelaars, bijvoorbeeld gluten (in tarwe) en lactose (in zuivel) lastig kunnen verteren.
Het paleodieet blijkt best tegenstrijdig. Ik verwachtte dierlijke vetten, zoals reuzel en eendenvet op het paleomenu en geen maisolie (graan). Olijf- en notenolie en nota bene kokosolie mogen ook. In alles wat ik lees over paleo zie ik overigens het woord ‘kokos’: kokosmeel, kokosrasp, kokosmelk… Vreemd, ik denk niet dat de Europese oermens ooit een kokosnoot zag. En ik vraag me ook af of jagers-verzamelaars olie uit noten konden persen.
Er blijken meerdere scholen in paleo, die elkaar meer of minder overlappen (zie kader). Ik besluit met de strengste stroming te beginnen: die van Richard de Leth en zijn OERsterk eten-boeken. De Leth raadt vooral wild, wilde vis, schaal- en schelpdieren en biologisch gevogelte aan, aangevuld met eieren, kokosolie, olijfolie en roomboter, bio-seizoensgroenten, vruchten en noten. Klinkt best goed.


Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan