Weet wat je eet: rijst

Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis weet alles van gezond eten en diëten. In deze rubriek bespreekt ze voedingsproducten. Dit keer gaat het over rijst. Niet zo duurzaam en gezond als je misschien denkt.

Waar komt rijst vandaan?

Vooral uit India en Zuidoost-Azië. Maar er komt ook rijst uit de VS, Suriname en Italië (risottorijst).

Wat is het verschil tussen zilvervliesrijst en witte rijst?

Zilvervliesrijst is eigenlijk volkorenrijst. Alleen het buitenste oneetbare hulsje, het kaf, is van de korrels gehaald. Het dunne zilvervliesje om de korrel en de kiem zijn blijven zitten. Daar zitten veel vezels, B-vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde, onverzadigde olie (in de kiem) in. Daardoor is zilver­vliesrijst een gezond voedingsmiddel, net als andere volkorenproducten. Witte rijst is rijst waar het zilvervlies en de kiem vanaf zijn geslepen. Dat maakt witte rijst wel lekker luchtig en licht verteerbaar, maar veel voedingswaarde heeft het niet meer.

Zilvervliesrijst moet je toch veel langer koken dan witte rijst?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan