Is suiker echt gif?

Suiker zit al jaren in het verdomhoekje. Is dat terecht?

Suiker zit van nature in heel veel voedingsmiddelen: in fruit en groenten, melk en yoghurt. Van zulke ‘interne’ suikers eet je niet snel te veel. Maar toegevoegde suikers in koek, toetjes, broodbeleg, snoep en frisdrank hebben nadelen, net als zogenaamde ‘vrije suikers’: suikers die zijn ‘vrijgemaakt’ uit hun natuurlijke omgeving (bijvoorbeeld sinaasappelsap in plaats van een sinaasappel). Zulke producten bevatten namelijk een concentratie suikers die je in natuurlijke voedingsmiddelen niet snel zult vinden en daardoor krijgen we er snel te veel van. Suiker levert veel calorieën en als je veel suikerhoudende producten eet of drinkt kan dat gezondheidsproblemen geven, zoals vermoeidheid, obesitas, diabetes type 2 en beroertes. Suiker is geen gif, maar veel suiker is beslist riskant.

Lees ook deze bijlage

Suikerfabels

Iedereen roept door elkaar: suiker is gif, je krijgt er diabetes van, kinderen raken er hyperactief door, je kunt beter agavesiroop nemen. Zijn we niet een beetje doorgeschoten? Elf suikerfabels op een rij.

Verder lezen
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu