Uit het kookboek Briljante bonen: Sugarsnaps met sesam
Het imago van de boon lijkt soms wat oubollig, ouderwets en gewoontjes maar dat is de laatste tijd enorm aan het veranderen. Wellicht door de hippe edamame-boontjes in de poké-bowls. Wie het weet mag het zeggen, maar de boon is gelukkig booming. In het kookboek Briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe lekker en makkelijk je een bonen gerecht op tafel zet. Maak bijvoorbeeld eens dit heerlijke bijgerecht met sugarsnaps.
Ingrediënten voor 4 personen
-
TIP
Verhit een grillpan op hoog vuur en leg de sugarsnaps in één laag erin. Zet een zware pan erbovenop om het raakvlak met de bodem van de pan te vergroten. Grill 3 minuten per kant.
- 500 g sugarsnaps
- 2 el sesampasta of tahin
- 3 el sojasaus
- 3 el rijstazijn (eventueel te vervangen door sap van 1 citroen)
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 3 el geroosterd sesamzaad + extra 1 tl chilivlokken of chilipoeder (optioneel)
- zout en peper
- olijfolie, om in te bakken
Bereiden
- Verwarm de oven op 260 °C op de grillstand. Wordt je oven niet heter dan 240 °C? Dan kun je de sugarsnaps beter roosteren in een grillpan (zie tip).
- Meng intussen de sesampasta of tahin met 4 eetlepels water glad.
- Voeg de sojasaus, rijstazijn, extra vergine olijfolie, het sesamzaad en de chilivlokken of het chilipoeder toe.
- Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Zet opzij.
- Verdeel de sugarsnaps in een enkele laag over een ovenschaal.
- Besprenkel met wat olijfolie en rooster ze 10 minuten in het midden van de oven.
- Proef of de bite goed is en haal ze uit de oven, of rooster de sugarsnaps nog wat langer als dat niet het geval is.
- Meng ze met de dressing en bestrooi met extra sesamzaad.
- Serveer als bijgerecht, of met rijst en een zachtgekookt eitje voor een simpele, ultrasnelle maaltijd.
Lees meer over: Goed eten