Geef inbrekers geen kans

Toen het land in de greep was van corona, hield het inbrekersgilde zich heerlijk rustig. Nu we weer terug zijn gekeerd naar ‘normaal’ neemt ook het aantal inbraken helaas weer toe, en in vakantietijd gaan er nog veel vaker snode lieden op dievenpad. Hoe houd je ze buiten de deur?

 • Koop bij voorkeur sloten met het SKG-keurmerk. Een 3-sterrenslot zal een inbreker minstens vijf minuten vertragen.

 • Neem een slot op kniehoogte: een veelgebruikte inbraakmethode is het intrappen van de deur. Dat kun je voorkomen door een extra slot op kniehoogte te nemen, waardoor je de deur verstevigt.

 • Sleutels buiten handbereik: Ga je (even) weg, zorg er dan voor dat je sleutels niet aan de binnenkant in het slot van een voor-of achterdeur laat zitten. Een inbreker hoeft dan alleen maar het raampje van de deur in te tikken, waarna hij zo bij de sleutels kan om de deur open te maken.

 • Post niets op social media: Het is een open deur, maar inbrekers zitten ook op Facebook en Twitter, laat daarom niet via social media weten dat je bijvoorbeeld een avondje uit bent en ook niet dat je op vakantie gaat. Dat geldt ook voor de boodschap van je voicemail.

 • Zet geen adres op je koffer: Vermeld nooit je adres op het adreslabel aan de buitenkant van je koffer. Op luchthavens lopen namelijk zogeheten ‘spotters’ rond die heel onopvallend langs rijen met wachtende passagiers struinen, adressen in hun hoofd prenten of ongezien een foto maken van de bagagelabels en die adressen vervolgens een bezoekje brengen. Veel koffers beschikken over een vakje waarin je je adresgegevens kunt wegstoppen; je kunt er ook voor kiezen alleen je mobiele nummer of e-mailadres op het bagagelabel te vermelden.

 • Geef geen hints: Heb je dure audio-apparatuur of andere kostbare (gewilde) apparaten gekocht? Zet de dozen dan niet bij het huisvuil naast je container, want op die manier laat je inbrekers weten dat er iets waardevols te halen valt.

 • Zet containers en ladders weg: Inbrekers gebruiken vuilniscontainers vaak als opstapje. Zorg daarom dat ze buiten bereik staan, of zet ze vast met een slot.

 • Vermijd een lege parkeerplaats: Heb je een huis met eigen (genummerde) parkeerplaats en ga je met de auto op vakantie? Ook dat kan een hint zijn voor inbrekers. Vraag aan iemand uit de buurt die niet over een eigen parkeerplaats beschikt of hij of zij de auto op jouw plek wil zetten tijdens de vakantie.

 • Licht de buren in: Laat de buren weten dat je op vakantie bent. Heeft jouw voordeur een raam, vraag dan of ze de post willen weghalen, want een deurmat vol post wekt ook interesse bij inbrekers.

 • Begin een WhatsApp-groep met andere buurtbewoners: Via een buurtapp  kunnen jullie elkaar waarschuwen als jullie iets verdachts zien of horen in de wijk.

 • Zorg voor automatische verlichting: Koop een schakelklok, daarmee kun je zelf instellen wanneer je lampen aan en uit gaan. Stel ze in op verschillende tijden. Zorg dat je er ook op de bovenverdieping een hebt. Je kunt ook bewegingsmelders  installeren rondom je huis, die zorgen dat er buiten licht aanspringt als iemand jouw tuin of pad betreedt.

 • Neem een alarmsysteem: Wil je je woning optimaal beveiligen, kies dan voor een alarmsysteem. Ervaren inbrekers slagen er helaas vaak snel in de wat goedkopere systemen, die je bijvoorbeeld bij een bouwmarkt kunt kopen, te hacken. Daarom kun je beter voor een duurder systeem kiezen.

 • Geef je huis een bewoonde indruk: Natuurlijk is het fijn om thuis te komen in een opgeruimd huis, maar een wat rommelige huiskamer geeft de indruk dat er iemand thuis is en dat schrikt inbrekers af. Laat dus mokken en koffiekopjes op tafel staan en laat de krant of eventueel speelgoed slingeren. Zorg er wel voor dat dure spullen niet in het zicht staan.

Registreer waardevolle spullen

Door waardevolle spullen te registreren, vergroot je de kans deze ooit weer terug te krijgen wanneer ze onverhoopt toch zijn gestolen. Eigendommen zonder merk, type en serienummer, bijvoorbeeld sieraden kun je registreren door een foto te maken met daarbij een duidelijke omschrijving. Zorg dat er op de foto een liniaal zichtbaar is zodat de grootte achteraf eenvoudig te bepalen is. Ook kun je overwegen je postcode en huisnummer in waardevolle spullen te graveren.

Op stopheling.nl vind je verschillende registratiekaarten waarop je waardevolle bezittingen kunt registreren, en je kunt hier ook een meterkastkaart vinden. Daarop kun je invullen welke familieleden of bekenden er ingelicht moeten worden als er tijdens jouw vakantie wordt ingebroken.

Grote kans dat de inbreker nog eens terugkeert…

Is er bij je ingebroken? In 1 op de 12 gevallen keren inbrekers binnen iets meer dan een jaar terug, zo bleek uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de inbreker weet hoe het huis eruitziet en wat er te halen valt.

Nog meer tips

Hoe veilig is jouw woning eigenlijk en hoe kun je hem het beste beveiligen? Wat moet je doen als er bij je is ingebroken? En is jouw wijk populair bij inbrekers? Dat en nog veel meer lees je op de site van stichting nationale inbraakpreventie.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Veilig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu