Dossier prostaatkanker: alles wat je moet weten

Uitgezaaide prostaatkanker is vrijwel niet te genezen. Maar mannen met trage, niet uitgezaaide prostaatkanker kunnen daar nooit iets van merken en uiteindelijk doodgaan aan iets heel anders. Wat nu als blijkt dat je die trage soort hebt, wacht je dan af hoe het zich ontwikkelt of wil je een behandeling – met allerlei mogelijke risico’s van dien? 

De diagnose van prostaatkanker kan een leven behoorlijk op zijn kop zetten. Hoe erg is het, wat zijn mijn behandelopties? Moet ik het nog even aanzien, of loop ik rond met een tikkende tijdbom? Dergelijke vragen spoken jaarlijks door de hoofden van tienduizenden Nederlandse mannen. In 2019 kregen 13.600 mannen te horen dat ze prostaatkanker hadden en meer dan 70.000 mannen liepen op dat moment al langer rond met die diagnose. Dat aantal zal de komende jaren door de vergrijzing alleen maar toenemen. Prostaatkanker is bovendien, na longkanker, de meest voorkomende kankersoort waaraan mannen overlijden. Jaarlijks eist de aandoening ruim 2.600 mannenlevens. 

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan