4 weken vegan

Het is hip: veganistisch ofwel vegan leven. Niks eten dat van een dier afkomstig is, geen vlees, vis, zuivel of een ei. Maar wat eet je dan wel? Is het lekker? En gezond? Voedingsonderzoeksjournalist Loethe Olthuis at een maand puur plantaardig.

Plantaardig en wel hierom
De productie van vlees en kaas belast ons milieu en klimaat en zorgt voor veel dierenleed, omdat we landbouwdieren onder miserabele omstandigheden houden en op jonge leeftijd slachten. Bovendien komt de voedselvoorziening in gevaar, omdat landbouwdieren veel meer grond nodig hebben dan gewassen. Wij geven de dieren namelijk plantaardig voedsel dat wij prima zelf zouden kunnen eten. De ‘omzetting’ daarvan in vlees en melk is behoorlijk inefficiënt. Zo is voor één kilo vlees gemiddeld vijftien kilo graan, soja en peulvruchten nodig.

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan