‘Van de mindset ‘wat ben je bruin, geweldig!’ moeten we af’

Op het strand ziet Daniel Kadouch met lede ogen aan dat er kinderen met verbrande bovenlijfjes in de zon spelen. Hij werkt sinds 2017 als dermatoloog en behandelde al duizenden mensen met huidkanker. Nu heeft hij een lijn opgezet met uv-werende kleren. ‘Het maakt me niet uit of mensen zonwerende kleding van ons dragen of niet, als ze maar iets dragen.’

Daniel Kadouch, dermatoloog, is een man met een missie: als huidkankerexpert vindt hij dat we verstandiger moeten leren omgaan met de zon. Nu doen we dat niet en het gevolg daarvan is dat huidkanker niet alleen de meest voorkomende, maar ook de snelst stijgende vorm van kanker is. Van alle kanker­diagnoses die in 2022 in Nederland werden gesteld, ging het maar liefst in 52 procent van de gevallen om huidkanker.

Inmiddels zijn we zover dat een op de vier à vijf mensen in zijn of haar leven met huidkanker te maken krijgt; een indrukwekkend hoog aantal. Het is een ziekte die in de meeste gevallen gelukkig goed te behandelen is, maar toch: voorkomen blijft beter dan genezen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan