Maak van je leven een meesterwerk

De Britse schrijver, journalist en trendwatcher James Wallman schreef het boek ‘Tijd, en hoe die te besteden’ en ontwierp de checklist ‘STORIES’. De zeven letters van het woord staan voor zeven regels die je helpen je tijd zo zinvol mogelijk te besteden.

S De S staat voor Story
Verhaal dus, of, vrij vertaald: ervaring. De ervaringen die we opdoen in het leven bepalen grotendeels onze identiteit, wie wij zijn, ‘the story of our life’.  Een verhaal kan een goed of een slecht einde hebben. Psychologen hebben ontdekt dat mensen die hun leven vertellen aan de hand van verhalen met een slechte afloop, vaker depressief zijn. Mensen die verhalen vertellen met een goede afloop zijn daarentegen vaker gelukkig. Wallman zegt: ‘Vertel over de beproevingen en tegenslagen. Maar geef je verhalen ook een positieve draai, benoem de mazzel, de vrienden die je onderweg hebt gemaakt.’ Een voorbeeld: dit weekend ben je met je man op Schiermonnikoog geweest. Vertel over de bootreis die woest was omdat het stormde. Vertel over het leuke hotel waar jullie onthaald werden met warme chocolademelk. Vertel over de vreselijke ruzie die jullie kregen tijdens die wandeling, terwijl de regen in je gezicht sloeg. Maar herinner je ook hoe jullie het later hebben bijgelegd met een heerlijke vrijpartij.’

T De T staat voor Transformatie
Vraag je af: is er iets in je leven wat je graag wilt veranderen? Dat kan iets zijn waardoor je leven overhoop wordt gegooid, bijvoorbeeld als je wil scheiden. Het kan ook iets kleins zijn. Wie weet wil je die blauwe muur rood verven, wil je minder vlees eten, heb je een vriendin die je alleen maar energie kost en wil je van haar af. Wallman: ‘Bewandel je ploeterend een weg die je misschien niet doodvervelend vindt, maar die je ook niet het gevoel geeft dat je ten volle leeft? Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar heeft wanhoop over mijn leven ertoe geleid dat ik een baan opzegde, een boek heb geschreven, aan pilates ben gaan doen, en Twitter en e-mail van mijn telefoon heb gegooid.’

O De O staat voor Offline & Outside (buiten)
Uit vele onderzoeken blijkt dat we het minst gelukkig zijn als we ziek op bed liggen. We zijn het gelukkigst als we buiten in de natuur zijn. We horen ’t liefst natuurlijke geluiden – het ruisen van de golven, de wind in de bomen, het fluiten van de vogels – en vinden het zalig om de geur van gemaaid gras op te snuiven, de zilte zeelucht, een kruidig herfstbos. Dus: naar buiten, zoveel mogelijk. En zet die telefoon dan uit!

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan