Is een plastic verpakking altijd slecht?

Is melk gezond? Doet groene thee echt iets voor je gezondheid? Is een plastic verpakking altijd slecht? Er is de laatste jaren veel te doen over voedingsproducten én de impact daarvan op het milieu. Hoe zit het nou precies?

Vraag 1
Is melk gezond?

Niet echt: het is misschien lekker in je koffie, maar amandelmelk heeft net als rijste-, haver-, hazelnoot-, en kokosnoot-drink’ (officieel mogen ze geen ‘melk’ heten) nauwelijks voedingswaarde. Er worden vaak wel vitamines en mineralen aan zulke plantaardige dranken toegevoegd, zoals vitamine B12, vitamine D en calcium; ingrediënten die van nature in koemelk zitten. Ook bevatten plantaardige dranken vrijwel geen eiwitten, terwijl koemelkzuivel een van onze belangrijkste eiwitbronnen is. Mensen die vlees, vis, ei en zuivel eten, krijgen gemakkelijk voldoende eiwit binnen, maar vegetariërs en vooral vegans moeten daar meer hun best voor doen. De voedingswaarde van de nieuwe plantaardige dranken op basis van erwten- of boneneiwit zoals AH Erwten- drink, Wunda of Friendly Vikings komt wel in de buurt van koemelk. Plantaardige ‘melkjes’ bevatten geen lactose of cholesterol, wat wel weer handig is als je die stofjes wil vermijden.

Lees ook deze bijlage

Vraag 2
Wat is beter voor de planeet?

Alle plantaardige dranken zijn gezonder voor het milieu en klimaat dan koemelk. Plantendranken op basis van haver of erwten zijn het duurzaamst. Haver en erwten gedijen prima in noordwestelijk Europa en hebben weinig water of gif nodig. Ook soja is beter dan koemelk. Voor veevoer wordt tropische soja geteeld, waarvoor in Zuid-Amerika veel oerwoud wordt gekapt. Maar de soja voor menselijk consumptie in sojadrink, -yoghurt en dergelijke komt uit bijvoorbeeld Canada, Frankrijk of Oost- Europa: daar is grootschalige boskap niet aan de orde.

Vraag 3
Zijn drankkartons slechter voor het milieu dan glas?

Ja en nee: ze hebben allebei voor- en nadelen die vergelijken lastig maken. Glas is in principe zonder kwaliteitsverlies eindeloos recyclebaar. Maar glas is een zware verpakking, veel zwaarder dan drankkartons. Het vervoer van glas kost daardoor meer brandstof; bovendien laten ronde flessen zich minder efficiënt opslaan dan rechthoekige drankkartons. Drankkartons bestaan uit karton met aan de binnenkant een laagje plastic en/of aluminium. Vroeger konden die niet van elkaar worden gescheiden, waardoor kartons niet gerecycled konden worden. Maar tegenwoordig gaan ze in een waterbad, waardoor het papier losweekt van het plastic en aluminium. Alle afzonderlijke grondstoffen kunnen dan weer worden gerecycled.

Duurzaamheid hangt dus voor een groot deel af van goede recycling. En die staat of valt met een goede afvalscheiding door ons, consumenten. Drankpakken kunnen tegenwoordig in de PMD-zak, glas in de glascontainer. Zowel glas als drankkarton moeten redelijk schoon zijn: leeggegoten of schoongeveegd. Lever wit (kleurloos) glas apart in van gekleurd glas. Van wit glas kun je wel gekleurd glas maken, maar van gekleurd glas nooit meer wit glas. Het duurzaamst zijn statiegeldverpakkingen, die na gebruik weer ingeleverd en hergebruikt kunnen worden.

Vraag 3
Is een plastic verpakking altijd slecht?

Sommige plastic verpakkingen zijn wel degelijk nuttig, vooral als het om voedsel gaat. Zo verlengt het plastic velletje om een komkommer de houdbaarheid met wel twee weken en blijven ook voorgesneden groenten en fruit die in plastic ‘onder beschermende atmosfeer’ zijn verpakt, veel langer goed dan onverpakte groenten. Dat helpt dus tegen verspilling en dat is goed, want ‘voedsel weggooien’ zorgt voor zo’n 15 procent van de milieu-impact van voeding. Verpakkingen zijn verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de milieubelasting en de overige 75 procent zit in de teelt en het transport van het voedsel.

Vraag 4
Doet groene thee echt iets voor je gezondheid?

Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zou je dagelijks minstens drie tot vijf koppen (van ca. 125 ml) groene en/of zwarte thee moeten drinken. Die hoeveelheid verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op zowel een beroerte als diabetes. Bovendien bevatten zwarte en groene thee fluoride, goed tegen tandbederf, en de opwekkende stof theïne, verwant aan cafeïne, maar met een minder sterke werking. De gezondheidseigenschappen van groene en zwarte thee verschillen onderling iets, dus wissel ze vooral af. Kruidenthee is lekker en dorstlessend, maar heeft geen bewezen gezondheidsvoordelen. Overigens bevatten alle theesoorten 0 calorieën, als je er tenminste geen suiker bij doet.

Lees ook deze bijlage

Korte metten met voedselleugens

Onze voedingsdeskundige Loethe Olthuis wilde weten wat je nou écht koopt in de supermarkt op grond van feiten, en wat je dus écht eet. Ze geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Verder lezen
Lees meer over: Duurzaam leven, Gezond doen en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Sjef van Dal
06-08-2022 om 15:22

Wens Alle eene Goede Dag

Praat mee