Getest: kant-en-klare stamppot boerenkool

In elke supermarkt kun je ‘koelverse’ boerenkoolstamppot kopen. Hoe lekker en gezond zijn die?, vroeg ons testpanel zich af. Dat viel helaas niet mee. ‘Dit smaakt naar niks. Ja, naar doorgekookte spinazie.’

Het panel

Loethe Olthuis culinair onderzoeksjournalist
Marga Dekker administrateur
Ronald van Eijk semiprofessioneel proever en ‘chef stamppot’
Frank Tjao hobbykok en ICT’er
Inge Trijsselaar onderzoeker veiligheid gevaarlijke stoffen
Patrick Verkuil software engineer

De proeverij

We proefden blind zeven soorten kant-en-klare boerenkoolstamppot met rookworst en hebben ze volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron bereid. De meeste stampotten kunnen ook in de oven of zelfs in de wok worden verwarmd, maar dan moet je ze wel eerst uit de verpakking halen: ook is het dan lastig om de bijgeleverde worst en jus apart te verwarmen. Eén stamppot (die van AH) beveelt ook ‘au bain-marie’ aan. Vrijwel alle stampotten zijn al gemengd en gestampt, maar twee ‘verse’ stamppotten (van AH en Lidl) bevatten nog vrijwel rauwe boerenkool op een laagje aardappelpuree en zijn bedoeld om in de magnetron gaar te stomen en dan zelf te mengen.
De meeste stamppotten zijn verpakt per 500 gram, inclusief worst en jus: die zitten meestal in een apart vakje. Alleen de boerenkool van Hoogvliet zit in een kiloverpakking. Sommige supermarkten geven aan dat een verpakking van 500 gram een portie voor één persoon is. Dat is rijkelijk voldoende.
Op alle varianten staat het Beter Leven één ster-keurmerk van de Dierenbescherming. Voor varkensvlees, zoals worst en spek, is dit wel het absolute minimum voor (iets) beter dierenwelzijn. Op de stamppot van Lidl staat het keurmerk ook, maar in de ingrediëntenlijst is het niet duidelijk voor welk vlees dit geldt.

4,5

Chef Select verse boerenkoolstamppot met spekjes, jus en rookworst

€ 3,49
  • Gewicht: 500 g
  • Te koop bij: Lidl
  • Kenmerk: alleen magnetron

Loethe: ‘Als je dit zou proeven en niet zou weten dat het om boerenkool gaat, zou ik zeggen: dit is doorgekookte spinazie. Of eigenlijk: het smaakt naar helemaal niks.’ Ronald: ‘Maar wel knetterzout niks.’ Frank: ‘Dit is echt verschrikkelijk!’ Ronald: ‘Maar daardoor blijf je er wel van eten, het effect van chips, in de vorm van stamppot.’

5-

Stamppot boerenkool met rookworst

€ 2,99
  • Gewicht: 500 g
  • Te koop bij: Jumbo

Loethe: ‘Wat een bizar smakende boerenkool, ook nog eens zouteloos. De worst is meer chorizo dan rookworst, en die is dan weer wel flink zout.’ Frank: ’Die pittige worst geeft het geheel nog een smaakdimensie, maar jammer van de boerenkool. Die is namelijk volstrekt smakeloos.’ Marga: ‘Ik vind dit erg vieze boerenkool. Maar de worst maakt er nog wat van.’ Inge: ‘Het ziet er wel uit als boerenkool, maar ruikt en smaakt niet als boerenkool. Wat kan dit zijn?’

5-

Stamppot boerenkool met rookworst

€ 3,22
  • Gewicht: 500 g
  • Te koop bij: AH

Loethe: ‘Mooi groen! Heeft een aardige boerenkoolsmaak, maar wat zijn de worst en de jus weer onsmakelijk.’ Inge: ‘Een visueel toppertje!’ Patrick: ‘Best aardig, maar geen boerenkool. Broccoli?’ Marga: ‘Ja, er zit vast broccoli in en daar houd ik van. Maar de worst en de jus verpesten het.’ Frank: ‘Dit is wel de enige stamppot die ruikt en smaakt naar groente, alleen: welke groente?’

5

Stamppot boerenkool met worst en spekjes en jus

€ 3,20
  • Gewicht: 500 g
  • Te koop bij: Plus

Loethe: ‘Mooie groene kleur, en ik proef in de verte boerenkool. Maar de worst smaakt naar niks en de jus is vooral Maggi en smaakversterkers!’ Frank: ‘De boerenkool is best lekker, maar de spekjes zijn alleen virtueel aanwezig,  proeven doe je ze niet. De worst en jus zijn synthetisch en veel te zout.’ Marga: ‘De boerenkool is smakeloos, de worst en jus zijn ronduit vies!’

5+

Chef Select boerenkoolstamppot met rookworst en spekjes

€ 2,69
  • Gewicht: 500 g
  • Te koop bij: Lidl

Loethe: ‘Ziet er goed uit, maar het mond­gevoel is erg plakkerig. Ik proef geen boerenkool, wel veel zout.’ Frank: ‘Het zou ook spinazie kunnen zijn!’ Inge: ‘Los smaakt de stamppot nergens naar, samen met de worst en jus gaat het nog wel.’ Ronald: ‘Klopt, de jus redt de boerenkool. Anders zou hier sprake zijn van behangplaksel. En de worst is nogal smakeloos.’

6

Verse stamppot boerenkool met rookworst, gebakken spekjes en mosterdjus

€ 3,99
  • Gewicht: 115 g groente
  • Te koop bij: AH
  • Kenmerk: alleen magnetron

Loethe: ‘Dit ziet er lekker uit en smaakt best goed, alleen: de boerenkool is nog vrij stug en rauw, hij zou wat langer in de magnetron moeten dan op de verpakking staat. Maar die rookworst is top, echt gerookt!’ Frank: ‘Lekker, die worst. Zou zo door een hipster in een foodtruck gemaakt kunnen zijn!’ Ronald: ‘Maar de spekreepjes smaken nergens naar.’ Inge: ‘Ik vind het velletje van de worst wel stug.’ Patrick: ‘Best aardige boerenkool en goeie worst, alleen wat droog, zo zonder jus. Maar niet slecht.’

7

Daily Chef boerenkoolstamppot met rookworst en spekjes

€ 4,29
  • Gewicht: 1000 g
  • Te koop bij: Hoogvliet, Spar

Loethe: ‘De enige die écht naar boerenkool smaakt. En het is best lekker, hoewel de worst nogal nietszeggend is.’ Frank: ‘Ik vind ‘m goed, ook de spekjes, maar met een betere worst was-ie écht lekker geweest.’ Patrick: ‘Er zit geen jus bij en toch is-ie smeuïg.’ Inge: ‘Smaak en structuur zijn goed en de worst is in ieder geval niet te zout.’ Marga: ‘Ik vind ‘m eigenlijk gewoon prima, zou deze boerenkool wel kopen.’

De conclusie

Er was één boerenkoolstamppot die met kop en schouders boven de rest uitstak: de boerenkool van Hoogvliet, die bovendien ook nog verreweg de goedkoopste was. Het eindoordeel van de andere stamppotten verschilt niet zo veel, maar dat komt ook omdat er eigenlijk geen enkele bij was waarvan én de boerenkool én de worst smakelijk waren. Zo was de worst van de AH verse stamppot als enige echt gerookt, maar de stamppot werd weer wat stug en droog bevonden. De pittige worst van de Jumbo vonden sommigen lekker, vooral omdat de boerenkool zelf nogal smakeloos was, maar anderen gaven de worst juist een laag cijfer omdat deze niet op rookworst leek. Er is nog even over gesproken om boerenkool en worst afzonderlijk te beoordelen, maar de proevers waren toch van mening dat je ze samen moest eten voor het juiste oordeel. Het lekkerst volgens de proevers: de stamppot van Hoogvliet met de rookworst van de verse AH- boerenkool.
Aan het eind van de proeverij werd nog een zelfgemaakte boerenkoolstamppot met biologische spekreepjes geproefd, die maar liefst een 9 kreeg. Er werden twee worsten bij geserveerd: één voorverpakte van Unox en één verse, biologische van AH/worstfabriek De Roller. De verse biologische worst werd unaniem beoordeeld als ‘ongelooflijk veel lekkerder’, al noemden sommige proevers de smaak van de Unox-worst ‘lekker vertrouwd’.

Lees ook deze bijlage
Lees ook deze bijlage
Illustratie rookworst op snijplank

Wat eet je daar: Rookworst

Welke reis heeft die rookworst afgelegd voordat jij ’m bovenop een schaal dampende boerenkool neervlijt? En is dat vacuüm verpakte exemplaar ook echt gerookt?

Verder lezen
Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan