Fietsen in Nederland

Niet te koud, niet te warm. Ideaal weer om te fietsen. Natuurmonumenten selecteerde drie routes die in de herfst prachtig zijn.

We peddelen heel wat af met z’n allen. Liefst 85% van de bevolking heeft één of meerdere fietsen, waarmee we jaarlijks 15 miljard kilometers maken. Dat dit land zo plat is als een dubbeltje, en dus een heel relaxed parcours, speelt ongetwijfeld een rol. Maar het is ook het fijne gevoel van vrijheid waarom je louter voor de lol een eind wegtrapt. Met de wind door de haren, de zon in het gezicht en zonder al te veel inspanning het landschap aan je voorbij te zien trekken. De kunstenaar H. Wiegman verwoordde het zo: ‘Wandelen is als het spellen van een boek, autorijden als het lezen van de samenvatting, en fietsen als het beleven van het boek’.

Dat het landschap het waard is al etsend te verkennen, mag duidelijk zijn. Dit land heeft bossen, duingebieden, dijken, polders en mooie dorpjes en stadjes. Alles op behapbare afstand van elkaar plus onderling verbonden door prima fietspaden. Samen vormen die een bewegwijzerd netwerk van 30.000 kilometer lang. Mooi meegenomen: fietsen is gezond. Het vermindert spanning, depressies en angsten. Bovendien neemt je fitheid met 13% toe als je het regelmatig doet. En je valt af. Wie een halfuur fietst, verbrandt het aantal kilocalorieën van een kroket. 

Fietsen is eigenlijk alleen niet leuk als het regent of koud is. Recreatief toeren doe je liever op mooie dagen. En die zijn er vaak tijdens de nazomerse maanden. Bovendien brengt de nazomerzon in september en oktober dat bijna surrealistische goudgele licht voort dat de schoonheid van de verkleurende natuur nog eens extra benadrukt.

  • 1

    De OV-fiets is – voor wie zijn eigen fiets niet wil meenemen – een uitkomst. Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Hierop zet je het gratis OV-fiets abonnement. Vervolgens kun je met je OV-chipkaart direct een OV-fiets huren. Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 3,95 per keer, tot 24 uur. Heb je een NS Flex abonnement? Dan kan je direct gebruik maken van de OV-fiets.

  • 2

    De fietsroutes van Natuurmonumenten zijn niet bewegwijzerd. Je zult de beschrijving van internet dus bij je moeten hebben. De gratis route-app ‘Natuurroutes’ van Natuurmonumenten is ook een mogelijkheid. Voor iPhone en Android-toestellen: natuurmonumenten.nl/routeapp.

  • 3

    Last van zadelpijn of pijn in knieën en polsen? Met een goed afgestelde fiets is een hoop ellende te voorkomen. Let daarvoor op de volgende zaken: de polsen mogen niet doorzakken; de armen moeten licht gebogen zijn; het been op het pedaal in de onderste positie mag tijdens het fietsen net niet helemaal doorstrekken.

  • 4

    Een goed zadel is ook belangrijk. Welk het meest geschikt is, is afhankelijk van je fiets en fietshouding. Laat je door een expert adviseren. Blijf je last houden? Probeer dan een speciale fietsbroek. Altijd handig om mee te nemen: bandenplakset, goede (= ademende) regenkleding, wat te eten en te drinken.

Hazelbekke en Beneden Dinkeldal

25 km
Vertrekpunt: Lattrop, vlakbij Ootmarsum (Overijssel) Twente Ligt er prachtig bij in het najaar. 

Natuurmonumenten heeft een route uitgestippeld, die een goed en volledig beeld geeft van de bijzondere streek in het oosten van de provincie Overijssel. Die gaat eerst door het Beneden Dinkeldal, een beekdal dat ooit één groot moeras was, maar in de jaren zestig werd opgeofferd voor landbouw. Tegenwoordig doet de natuurorganisatie haar best het Beneden Dinkeldal weer in zijn oude glorie te herstellen. Daardoor zijn er in dit stroomgebied van verschillende beken weer heel veel vogels te zien. Vooral vanaf de hoog gelegen vogelobservatiehut die je onderweg tegenkomt. De Hazelbekke die je daarna doorkruist, is ook een beekdal, maar van een heel andere orde dan het wijdse Beneden Dinkeldal. Hier fiets je over kleine weggetjes langs oude boerderijen, weilanden, akkers en bos. Je stuit op het kunstenaarsdorpje Ootmarsum, dat een bezoek waard is. Fijne horeca onderweg: het theehuis Engels’ Tuin in Vasse, en de eeuwenoude logeerboerderij Erfgoed Bossem in Lattrop.

Route


Nieuwkoopse Plassen

35 kilometer
Vertrekpunt: station Woerden (Utrecht)
Wie van oer-Hollands landschap houdt, moet hier gaan fietsen. 

Vanaf het jaar 1000 werden hier de veenmoerassen ontgonnen voor akkerbouw en turfwinning. Daardoor is een heel gevarieerd landschap ontstaan. De tocht voert eerst door de polders met veel wijdse luchten. Vervolgens kom je bij de mooie rivier de Kromme Mijdrecht, waar in de omgeving oude, soms monumentale boerderijen staan. De daaropvolgende Nieuwkoopse Plassen bieden weer een heel andere aanblik. Veel water, bootjes en grote hoeveelheden vogels. De verkleurende struiken en bomen rondom de plassen en de nevels erboven – afhankelijk van het moment van de dag – geven in de nazomerse maanden een bijzondere dimensie aan dit natuurgebied. Onderweg kun je terecht in het Restaurant Tijsterman in Nieuwkoop, waar je een bootje kunt huren. Ook een korte wandeling door het moerasgebied De Groene Jonker is een aanrader. Daar barst het het hele jaar door van allerlei soorten vogels.

Route


Landgoed Haarzuilens

13 kilometer
Vertrekpunt: de Brink van Haarzuilens (Utrecht)
Zeer geschikt voor gezinnen

Dat er midden in de Randstad volop van de natuur valt te genieten, bewijst deze etstocht. Hij begint in het vlakbij Utrecht gelegen, schilderachtige dorpje Haarzuilens dat is omgeven door een 600 jaar oud landgoed. In het plaatsje staat een kasteel met – net als de meeste huizen – roodwitte luiken, waar kinderen graag een rondje omheen zullen etsen. De polderroute over smalle, rustige weggetjes voert onder meer langs boomgaarden met in deze tijd van het jaar kilo’s appels en peren. Omdat de tocht niet erg lang is, is hij heel geschikt om met jonge kinderen te doen. Toch hoef je na een uur niet alweer huiswaarts te keren. Onderweg zijn er allerlei activiteiten voor de kids. Zo is er bij boomgaard De Boswachter een Fruitroute is uitgezet. Tijdens een wandelingetje kunnen kinderen een paar opdrachten uitvoeren, zoals walnoten gooien. De vruchten die aan de perenbomen hangen mogen gratis worden geplukt. Ook in het zogenoemde ’t Natte Laand, waar een wandeling van 3 kilometer is uitgezet, kunnen kinderen hun energie kwijt. Daar vind je een trekpontje, wiebelvlot en polsstokken om over de slootjes te springen.

Route

Lees meer over: Bewegen en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu