Eigen schuld, dikke bult?

Antoinette Hertsenberg laat met haar nieuwe tv-programma Beter! zien dat een gezondere levensstijl niet makkelijk is als je in een omgeving woont waar veel wordt gerookt, gedronken en gegeten. 

Mensen die opgroeien in een volkswijk leven gemiddeld veertien jaren in minder goede gezondheid dan de mensen in een ‘betere buurt’. Veertien jaren! Dus als je in een ander deel van de stad opgroeit, misschien maar een kilometertje verderop, dan heb je veel meer kans om gezond oud te worden. In de volkswijk begin je ongeveer op je 57ste te kwakkelen, moet je regelmatig naar de dokter en mogelijk aan de medicijnen. En als je huis dus in die wat betere wijk iets verderop staat, is dat pas op je 72ste. Dat verschil, dat is eigenlijk niet uit te leggen in een samenleving die rechtvaardig wil zijn en die gelijke kansen wil bieden aan iedereen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan