Eigen schuld, dikke bult?

Antoinette Hertsenberg laat met haar nieuwe tv-programma Beter! zien dat een gezondere levensstijl niet makkelijk is als je in een omgeving woont waar veel wordt gerookt, gedronken en gegeten. 

Mensen die opgroeien in een volkswijk leven gemiddeld veertien jaren in minder goede gezondheid dan de mensen in een ‘betere buurt’. Veertien jaren! Dus als je in een ander deel van de stad opgroeit, misschien maar een kilometertje verderop, dan heb je veel meer kans om gezond oud te worden. In de volkswijk begin je ongeveer op je 57ste te kwakkelen, moet je regelmatig naar de dokter en mogelijk aan de medicijnen. En als je huis dus in die wat betere wijk iets verderop staat, is dat pas op je 72ste. Dat verschil, dat is eigenlijk niet uit te leggen in een samenleving die rechtvaardig wil zijn en die gelijke kansen wil bieden aan iedereen.

Het afgelopen jaar ben ik druk geweest met het nieuwe programma Beter!, waarin we helemaal in deze problematiek duiken. In de wijk Voorstad in Deventer hebben we vier wijkbewoners (Corina, Tony, Jolanda en Sevda) een halfjaar begeleid naar een gezondere leefstijl. Nu heb ik dit soort dingen eerder gedaan bij het programma Dokters van Morgen. Daar lieten we mensen met bijvoorbeeld  een hoge bloeddruk gezonder eten en meer bewegen, en dan konden ze – halleluja! – soms al binnen een paar weken hun medicijnen laten staan. 

Ben jij als individu zelf verantwoordelijk voor een gezonde levensstijl?

ANTOINETTE

Ik ga nog niet alles verklappen, maar zo ging het bepaald niet in Deventer. Daar bleek de realiteit een stuk weerbarstiger dan onze goede voornemens. Het leverde naast veel vrolijkheid ook de nodige frustratie op. Maar wat wil je, als je in een omgeving woont waar roken – ook binnenshuis – nog steeds heel gewoon is, waar een snack afslaan gezien wordt als aanstellerij, waar je gezellig met de hele straat voetbal kijkt met veel bier, en waar elke maand stress is of de rekeningen betaald kunnen worden. En waar gezond eten duur is, maar je voor € 2 twintig frikandellen kunt krijgen. Nee, het is maar de vraag of je individueel kunt oplossen wat in de maatschappij behoorlijk is ontspoord. En of je de verantwoordelijkheid voor een gezondere levensstijl – eigen schuld dikke bult – alleen maar bij de mensen zelf kunt neerleggen. 

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Bewegen en Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

A.J. Zijp
02-04-2022 om 10:53

Interessant, om over na te denken.

Praat mee